Eurocommissaris door het stof om uitspraak over ‘spleetogen’

“Ik zie nu dat ik mensen een slecht gevoel heb gegeven of zelfs heb gekwetst”, aldus Oettinger in een verklaring.

Foto Wikimedia Commons

Na een soort halve verontschuldiging op dinsdag heeft de Duitse eurocommissaris Günter Oettinger nu écht zijn excuses aangeboden voor de opmerkingen die hij onlangs maakte over Chinezen. “Ik zie nu dat ik mensen een slecht gevoel heb gegeven of zelfs heb gekwetst”, zo liet hij donderdag in een verklaring weten.

Oettinger benadrukt dat hij China ziet als een belangrijke partner en een voorname concurrent voor Europa. “Ik heb groot respect voor de dynamiek van de Chinese economie”, aldus de eurocommissaris. Mensen beledigen was niet zijn bedoeling, schrijft Oettinger:

“Ik wil mijn excuses aanbieden voor elke opmerking die minder respectvol was dan hij zou moeten zijn.”

Op dinsdag kwam Oettinger ook al met een reactie op zijn uitspraken over Chinezen, die hij vrijdag tijdens een congres voor ondernemers in Hamburg “spleetogen” en “listige bedriegers” noemde. Tegen Die Welt noemde hij die niet meer dan een “losse flodder”. Het was „op geen enkele manier respectloos bedoeld”, aldus Oettinger (63).

Lees ook: Eurocommissaris onder vuur na oprisping over ‘spleetogen’.

Oettinger wel vaker in opspraak

Tijdens zijn speech van vrijdag zou Oettinger ook Wallonië hebben beledigd. Volgens Le Soir noemde de politicus de Belgische regio “een minigebied bestuurd door communisten dat de rest van Europa tegenwerkt”, een verwijzing naar de felle weerstand die Wallonië onlangs bood rondom het aannemen van het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA). Maar volgens Oettinger is hij verkeerd geciteerd.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Na zes sagen: Soort van excuus voor ‘spleetogen’-uitspraken - die waren ‘niet zo respectvol als had gemoeten’ https://t.co/FbwzA0chY6

Het is niet voor het eerst dat Oettinger, verantwoordelijk voor Digitale Economie, in het nauw komt door ongelukkige uitspraken. Zo gooide hij ten tijde van de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima bijvoorbeeld olie op het vuur door te zeggen dat de situatie “vrijwel totaal onbeheersbaar” was geworden, aldus onze correspondent Juurd Eijsvogel.

‘Volste vertrouwen in Oettinger’

Eijsvogel schreef dinsdag over de missers van Oettinger in NRC:

“Als aankomend CDU-politicus waagde hij het in 1988 om partijgenoot en bondskanselier Helmut Kohl zwak leiderschap te verwijten en te voorspellen dat hij zijn langste tijd had gehad. Een jaar later viel de Berlijnse Muur waarna Kohl zijn staatsmanschap bewees door de Duitse hereniging in goede banen te leiden.”

Afgelopen vrijdag werd ook bekend dat Oettinger de nieuwe eurocommissaris voor begrotingszaken wordt. De Duitse regering liet na de uitspraken over Chinezen en Wallonië via een woordvoerder weten “vanzelfsprekend” het volste vertrouwen in Oettinger te hebben.

    • Joost Pijpker