EU betaalt nog steeds salaris aan 16 ex-eurocommissarissen

Per voormalige eurocommissaris gaat het om een jaarlijkse toelage van minstens 99.996 euro.

José Manuel Barroso. Pierre Albouy/Reuters

Zestien voormalige eurocommissarissen uit het tweede kabinet van José Manuel Barroso (2009-2014) ontvangen nog altijd een maandelijkse toelage, terwijl een deel al goedbetaald nieuw werk vond. Dat blijkt uit documenten die de Duitse krant Die Zeit bij de Europese Commissie heeft opgevraagd. Volgens de krant werd de informatie pas vrijgegeven nadat met een gang naar het Europees Hof van Justitie was gedreigd.

Per voormalige eurocommissaris gaat het om een jaarlijkse toelage van minstens 99.996 euro. Zo ontvangt de voormalige Belgische handelscommissaris Karel De Gucht, volgens berekeningen van Die Zeit, jaarlijks nog bijna 125.000 euro, terwijl hij ook bestuurder is bij staalproducent Arcelor Mittal en telecombedrijf Proximus.

Lees ook: Eurocommissaris onder vuur na oprisping over ‘spleetogen’

Andere voormalige eurocommissarissen die dubbel verdienen zijn onder meer de Deense Connie Hedegaard (destijds klimaatcommissaris, nu werkzaam voor het Deense technische bedrijf Danfoss), de Roemeen Dacian Ciolos (nu premier, destijds landbouwcommissaris) en de Pool Janusz Lewandowski (nu europarlementariër, destijds begrotingscommissaris). De voormalige Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes staat niet op de lijst.

Drie jaar lang

Volgens Europese regels hebben eurocommissarissen na hun aftreden drie jaar lang recht op een toelage van 40 tot 65 procent van hun voormalige basissalaris. Dit moet voorkomen dat ze tegen het einde van hun ambtstermijn al banden aangaan met bedrijven en snel overstappen met gevoelige informatie. Volgens Vicky Cann van de ngo Corporate Observatory Europe werkt het systeem kennelijk niet. “Wij hebben in principe geen probleem met overgangsgeld. Maar dan moet het wel dienen om belangenverstrengeling te voorkomen”, zei ze tegen Die Zeit.

    • Wilmer Heck