Egyptische pond daalt 32 procent na ontkoppeling van dollar

Daarmee komt het land tegemoet aan de eis van het IMF om een lening van 12 miljard dollar te ontvangen.

Foto Amr Nabil/AP Photo

Egypte heeft donderdag haar nationale valuta, het Egyptische pond, losgekoppeld van de Amerikaanse dollar. De ontkoppeling heeft tot een devaluatie van 32,2 procent geleid ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarmee komt de centrale bank van het land tegemoet aan de eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om een lening van 12 miljard dollar (10,8 miljard euro) te ontvangen. Egypte ontvangt de lening over een periode van drie jaar om de economie te verbeteren en sociale voorzieningen te verbeteren, meldt Reuters.

De IMF-steun gaat gepaard met een uitgebreid hervormingsprogramma voor het land dat in diepe crisis verkeert. De inflatie was in augustus 15,5 procent, het hoogst in zeven jaar. De maatregelen moeten het begrotingstekort verkleinen, de positie van de Egyptische munt verbeteren en banengroei stimuleren.

Egypte, met bijna 90 miljoen inwoners het meest bevolkte land van de Arabische wereld, heeft daarnaast een tekort aan buitenlandse valuta, minder toerisme en dalende investeringen.

Het bestuur van het IMF moet het plan nog goedkeuren dat overeengekomen werd in augustus.

Suiker

Om de steun te ontvangen, moet de Egyptische president Sisi flink snijden in de overheidssubsidies voor suiker en andere producten. Zo’n 70 procent van de Egytenaren profiteert daarvan, schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer eerder:

“Sisi heeft dit jaar 14 procent gekort op de subsidies. Dat komt hard aan, zeker bij de 20 miljoen die onder de armoedegrens leven, en sterk afhankelijk zijn van de gesubsidieerde spullen.”

De duikvlucht van het Egyptische pond in de laatste maanden heeft de import van basisvoedsel als olie, suiker en rijst veel duurder gemaakt. Als het land aan alle eisen van het IMF voldoet, wordt ook de subsidie die Egyptenaren ontvangen op benzine verminderd. In de meest extreme variant komt die subsidie in zijn geheel te vervallen.

Lees ook: In Egypte dreigt een suikerrevolte

Eerder werd de subsidie op elektriciteit al deels opgeheven. Ook suiker, dat verstrekt wordt met behulp van voedselbonnen, werd zo’n 40 procent duurder.

In een verklaring noemde het IMF Egypte eerder “een sterk land met grote kansen”, “maar het heeft enkele problemen die snel moeten worden aangepakt.”