Een half jaar niet roken voor een dagje Walibi

Een contract met staatssecretaris Martin van Rijn moet leerlingen van Praktijkcollege Het Plein in Slotermeer ervan weerhouden het komend half jaar te roken. Van Rijn kwam donderdag zelfs hoogstpersoonlijk langs om het contract te ondertekenen. Het lokaas om de sigaret een half jaar links te laten liggen? Een dagje Walibi.

De overheidscampagne Smoke Free Challenge, waar naast de drie klassen in Slotermeer ook 117 andere vmbo- en praktijkonderwijsklassen verspreid door Nederland aan meedoen, moet tegenhouden dat scholieren jong beginnen met roken. Want jong begonnen, betekent meestal nooit meer afgeleerd. Op het vmbo wordt bovendien veel gerookt: 7 procent rookt dagelijks, tegenover 0,8 procent op het vwo.

Maar zal een contractje (en de verleiding op een dagje Walibi – waar trouwens alleen de winnende klas heen mag; een kans van 1 op 120 dus) echt zorgen dat geen leerling meer begint met roken? De enige controle bestaat uit de leraar die af en toe vraagt hoe het gaat. Een rookverbod op het schoolplein, dat landelijk in 2020 ingaat, is wellicht kansrijker. Malek Marzguioui, directeur van Het Plein: „Wij zijn al twee jaar een rookvrije school, maar na drie uur zijn leerlingen niet meer op school. Met deze actie maak je hen er ook van bewust hoe slecht roken is”.