EasyJet sluit cao-akkoord met vakbond VNV

De EasyJet-piloten staakten dit jaar meerdere malen. Ze eisten onder andere een beter rooster.

REUTERS/Toby Melville

Luchtvaartmaatschappij EasyJet en vakbond VNV zijn het op donderdag eens geworden over de cao. Dat maakte VNV bekend op de website. De overeenkomst moet nog wel worden voorgelegd aan de leden van de luchtvaartvakbond.

Piloten van EasyJet legden op 14 juni voor het eerst het werk neer. Daarna staakten ze nog drie keer. Verwacht wordt dat er nu een einde komt aan de acties. De piloten werd al eerder via de rechter verboden om in augustus in de weekenden te staken.

“Op alle drie de kernpunten heeft deze cao significante verbeteringen opgeleverd voor de easyJet-vlieger en kunnen we nu met recht spreken van een faire cao”, aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen. Hij noemt het een “zwaarbevochten resultaat”.

Voorwaarden

De VNV probeerde sinds vorig jaar betere voorwaarden af te dwingen voor de 73 piloten die werkzaam zijn op de vorig jaar geopende EasyJet-basis op Schiphol. Conflicten over de vergoeding bij ziekte en de pensioenbijdrage werden al eerder beslecht. Het grootste knelpunt dat nog overbleef was het rooster. Piloten kregen volgens de oude afspraken twee dagen vrij na vijf dagen werken.

    • Len Maessen