‘Duitsland en Europese Commissie akkoord over tolheffing’

Dat melden verschillende Duitse media. Het is nog niet bekend wanneer de tol dan zou ingaan.

Beeld van een Duitse snelweg. Duitsland wil tol gaan heffen op snelwegen. Volgens Duitse media gaat het land daar deze maand nog groen licht voor krijgen. Foto ANP.

De Europese Commissie (EC) en Duitsland bereiken deze maand nog een overeenstemming over de omstreden tolheffing op Duitse snelwegen, melden verschillende Duitse media. Een woordvoerder van de EC zegt tegenover de Suddeutsche Zeitung dat het licht voor doorgang van de tolheffing “op oranje, en bijna op groen” staat.

In september maakte de EC nog bekend naar het Europese Hof van Justitie te stappen in Luxemburg om de Duitse plannen aan te vechten. De EC vindt dat de het heffen van tol op Duitse snelwegen het vrije verkeer van mensen en goederen aantast. Ook zou het voorstel discriminerend zijn, omdat Duitsers de kosten kunnen aftrekken van de belastingen en dus alleen buitenlanders op kosten worden gejaagd.

Lees meer over het oorspronkelijke besluit van Duitsland: In ruil voor tol betaalt Duitse automobilist minder belasting

Vignet voor korte tijd

Deze twee geschillen zijn volgens Duitse media uit de weg geruimd. Op verzoek van Brussel moeten automobilisten in Duitsland een vignet kunnen krijgen voor korte tijd, om de kosten te verminderen voor automobilisten die het land slechts eenmalig willen doorkruisen. In plaats van de compensatie die Duitsland in gedachten had voor de eigen bevolking, komt er een lagere wegenbelasting voor schonere auto’s.

De tol is onderdeel van het regeerakkoord tussen CDU/CSU en de SPD, dat in 2014 tot stand kwam. De coalitie hoopte met de heffing 513,6 miljoen euro per jaar binnen te halen. De heffing zou eigenlijk al op 1 januari 2016 starten, maar door het conflict met de EC is het steeds uitgesteld. Het is niet bekend wanneer de wet alsnog ingaat, mocht de EC deze maand inderdaad groen licht geven.

Naast de EC hadden eerder ook minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) en de ANWB kritiek op de Duitse plannen.

    • Guus Ritzen