Na 108 jaar hebben de Cubs hun titel, maar verliezen ze de mystiek

Amerikaans honkbal De Chicago Cubs zijn verlost van hun trauma: voor het eerst sinds 1908 winnen ze de World Series. Het lijden, het klagen, het hopen. Het hoeft niet meer.

In een bar in New York vieren supporters van de Cubs de titel.
In een bar in New York vieren supporters van de Cubs de titel. ©Andrew Kelly/Reuters

Het cijfer 108 kan de prullenbak in. Het prijkte op een bord net buiten Wrigley Field, het legendarische honkbalstadion in Chicago. Pijn aan de ogen deed het, elke keer als de fans van de Chicago Cubs ernaar keken.

Woensdagavond kwam een einde aan de sportieve misère van de club: voor het eerst sinds 1908 wonnen de Cubs de World Series. In de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen kwamen ze in een best-of-seven-reeks tegen de Cleveland Indians terug van een 3-1 achterstand. In het zevende en beslissende duel, in Cleveland, werd het 8-7 voor de ploeg uit Chicago. Er kwam een einde aan de ‘droogte’ die 108 jaar duurde.

Hét beslissende moment:

Extase, tranen, opluchting

Het was er misschien te vroeg voor, maar in de extase en de tranen van de spelers, vlak na de beslissing in de tiende inning van een even zenuwslopende als spectaculaire laatste wedstrijd, zal ook opluchting hebben gezeten. Want als je bij de Cubs speelt, draag je zonder dat je wilt een last met je mee, de druk om een einde te maken aan al die jaren dat er niets écht groots te vieren viel. Zelfs de jongste spelers in het al zo jonge team realiseren zich wat de betekenis van deze titel is, ook al staan ze aan het begin van hun carrière. Oud-speler en commentator Steve Stone zei, als iemand vroeg of de Cubs ooit nog een World Series zouden winnen: „Hoe lang ben je van plan te leven?”

Beelden van het feestje bij de Cubs:

En de fans in Chicago, die waren ook blij:

Weg zijn nu de vloeken

1908. In Amerikaanse media werd al de hele week met trivia gestrooid. Al Capone was 9, Mark Twain 72. Weg zijn nu al die vloeken die door de jaren heen onderdeel waren geworden van de Cubs-folklore. Verbannen is die van de ‘Billy Goat’, vernoemd naar de man die met zijn geit het stadion uit werd gestuurd tijdens de World Series van 1945 en volgens de overlevering riep dat de Cubs nooit meer de World Series zouden winnen. Niet meer dan een anekdote is nu dat moment in 1969 waarop een zwarte kat op het veld liep in een duel met de New York Mets in Shea Stadium, waarna het hele seizoen voor de Cubs ineenstortte. Vergeven is Steve Bartman, de fan met zijn koptelefoon die tijdens de play-offs in 2003 een bal wegkaapte voor Cubs-speler Moíses Alou, waarna de ploeg implodeerde in de inning en de World Series niet haalden.

Lees ook: Voor 75.000 dollar was je erbij, aan het veld

Dit had het sportjaar van Cleveland kunnen worden

Het ging ten koste van een team dat op zijn beurt ook al decennialang geen titel heeft gewonnen, sinds 1948. Een team dat ook verviel in bijgeloof, vloeken ook, als dat kleine beetje houvast voor waarom het toch niet lukte. Het was onder meer de schuld van de transfer van Rocky Calavito van Cleveland naar de Detroit Tigers in 1960, die niet goed viel.

De Indians hadden ervoor kunnen zorgen dat dit Amerikaanse sportjaar voor Cleveland was. De stad die tot dit jaar sinds 1964 – de Cleveland Browns (American football) wonnen toen de titel – geen groot sportsucces had gehad tot LeBron James en zijn Cavaliers in juni de titel in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA wonnen ten koste van de Golden State Warriors.

Lees ook: In Beeld: Chicago feest met de Cubs

En hoe nu verder?

Er zal nog even geen Cubs-fan zijn die eraan denkt in de roes van die zo onmogelijk geachte titel, maar: hoe gaat het nu verder? Cubs-fan zijn had altijd iets tragisch: naar het stadion wetend dat er grote kans op teleurstelling was of dat zelfs wanneer het goed ging er ergens toch nog wel iets mis zou gaan. De Cubs zijn altijd de ‘lovable losers’ geweest, en het is iets waar fans vrede mee hebben gehad. Het verhaal rond de Cubs is altijd onderdeel geweest van hun populariteit.

Kijk alleen al naar de rol in de populaire cultuur in de Verenigde Staten. In de film Back to the Future II was een van de voorspellingen dat de Cubs in 2015 de World Series zouden winnen. De schrijvers zaten er niet ver naast. In 1985 wijdde auteur W.P. Kinsella een kort verhaal aan de Cubs. Daarin hangt het lot van de wereld af van de vraag of de Cubs de National League winnen, en zich dus plaatsen voor de World Series.

Cub-fan zijn zal veranderen

De Cubs waren sciencefiction geworden. Maar nu is het klaar. De Cubs zijn winnaars. En dat gaat misschien ten koste van de mystiek rond het team. Al dat collectieve lijden, het klagen, het hopen. Het hoeft niet meer. The New York Times sprak vorige week met enkele fans, toen nog over ‘wat als’. Een van hen zei stiekem bang te zijn. „Wat het betekent om Cubs-fan te zijn, zal veranderen. En ik weet niet of het iets is om te waarderen, geef ik toe. Er is een deel van me dat niet wil dat het weggaat.”