De steenrijke internetjongens

Quote 500

Frits Goldschmeding van Randstad blijft de rijkste Nederlander. Maar de jongens van Thuisbezorgd en Coolblue rukken op.

Op de lijst van rijkste Nederlanders maken internetondernemers flinke sprongen. De nieuwste editie van de Quote 500 heeft bijvoorbeeld speciaal oog voor Jitse Groen, de oprichter van Thuisbezorgd.nl die een flink belang heeft in moederbedrijf Takeaway.com. Hij is gestegen van nummer 393 naar 47 sinds de beursgang van Takeaway.com.

Andere snelle ‘online’ stijgers zijn Pieter Zwart, Paul de Jong en Bart Kuijpers, de oprichters van webwinkel Coolblue. Zij staan op posities 134, 178 en 179 sinds investeringsmaatschappij HAL zich meldde als extra aandeelhouder van hun bedrijf.

Dit jaar is de Quote 500 uitgebreid naar duizend personen, omdat de lijst voor de twintigste maal is samengesteld. Bijna alle vermogens zijn gebaseerd op schattingen.

Door de eenmalige uitbreiding komen ook voormalige topmannen als Cees van der Hoeven (Ahold), Jeroen van der Veer (Shell), Rijkman Groenink (ABN Amro) en Onno Ruding (Citigroup) op de lijst.

Naast de opvallende online stijgers zijn ook de sportschoolondernemers goed vertegenwoordigd. Eric Wilborts en René Moos werden in één klap rijk dankzij de beursgang van sportschool BasicFit. In 2015 zette BasicFit 202 miljoen euro om. Het vermogen van Wilborts wordt geschat op 195 miljoen euro, dat van Moos op 190 miljoen euro.

De meest vermogende Nederlander blijft Frits Goldschmeding (oprichter van Randstad) met 3,5 miljard euro. Al zag hij een kwart van zijn vermogen verdampen omdat het aandeel Randstad het op de peildatum van Quote (1 augustus 2016) aanmerkelijk slechter deed dan op diezelfde peildatum een jaar ervoor. Inmiddels is het aandeel Randstad alweer wat gestegen.

De nummer twee, Dik Wessels van bouwbedrijf VolkerWessels, zag zijn vermogen groeien met 10 procent, tot 3,3 miljard euro. Op de derde en vierde plek staan investeerder Hans Melchers en mediatycoon John de Mol. Oprichter Karel van Eerd van supermarktketen Jumbo is door Quote nu tot miljardair uitgeroepen, net als textielmagnaat Jan Zeeman.

    • Marc Hijink