Creditcardbedrijf van ABN gaf klanten te veel krediet

Zorgplicht

ABN Amro-dochter ICS schond mogelijk haar zorgplicht voor de klant. Toezichthouder AFM beraadt zich op sancties.

Foto iStock

Het creditcardbedrijf van ABN Amro heeft klanten jarenlang te veel geld geleend, meer dan financieel verstandig voor hen was. Sommigen van hen zijn mogelijk in financiële problemen geraakt omdat ze de rente niet konden betalen. Het creditcardbedrijf zelf profiteerde er juist van, omdat het meer rente ontving.

Dat bevestigt directeur Gijs Wildeboer van International Card Services (ICS), het creditcardbedrijf van ABN Amro, na vragen van NRC. ICS, een volle dochter van ABN Amro, is met 3 miljoen klanten marktleider op het gebied van creditcards in Nederland.

Toezichthouder AFM doet onderzoek en beraadt zich op sancties, bevestigt Wildeboer. Het creditcardbedrijf houdt rekening met een boete. Wildeboer wil niets zeggen over de hoogte, maar een boete voor het schenden van de zorgplicht kan oplopen tot 1 miljoen euro. De AFM zegt geen commentaar te mogen geven op individuele instellingen.

De staat

De affaire is pijnlijk voor ABN Amro en haar grootaandeelhouder, de staat. Die bracht de in 2008 genationaliseerde bank vorig jaar terug naar de beurs. ABN Amro werd verkocht als solide bank met een gematigd risicoprofiel, die de klant centraal stelt.

De misstanden kwamen begin vorig jaar aan het licht toen een klant van ICS zich meldde met vragen. Daarop stelde ICS een intern onderzoek in en lichtte de AFM in, zegt Wildeboer, die juli vorig jaar is aangetreden.

Klanten kunnen bij ICS doorlopende kredieten afsluiten, met een limiet van 2.500 euro. Meer dan 600.000 klanten van ICS hebben zo’n krediet. ICS liet deze klanten 15 procent meer lenen dan de eigen normen toestonden en schond daarmee mogelijk zijn wettelijke zorgplicht. Hoeveel klanten gedupeerd zijn, wordt nog onderzocht. Wel zegt Wilderboer dat waarschijnlijk lang niet alle klanten die extra 15 procent hebben gebruikt.

Ook spreekt hij tegen dat de situatie vergelijkbaar is met Wells Fargo. Die Amerikaanse bank kreeg vorige maand een boete van 185 miljoen voor het aanmaken van honderdduizenden nep-bank- en creditcardrekeningen voor klanten. Werknemers deden dat om hun ‘targets’ te halen.

Helpen

De misstanden bij ICS konden ontstaan doordat het „de klant te veel centraal heeft gezet, maar zijn belang te weinig”, zegt Wildeboer. „Wij willen klanten gewoon helpen. Als je in Japan naar je hotel gaat en je hebt niet helemaal scherp hoeveel je al uitgaf aan je huurauto, is het heel vervelend als je kaart het net niet meer doet.” ICS deed het niet voor het geld, stelt Wildeboer. Wel erkent hij: „Maar als je er niks aan verdient, zeg je wellicht eerder: ‘Moeten we dit wel doen?’”

Wildeboer wil de praktijken geen bewust beleid noemen, ook al duurde die „in elk geval vijf jaar”. „We stonden het toe. Dat was fout.” ICS werkt aan een plan om gedupeerde klanten te compenseren. Dat moet eind dit jaar af zijn. Inhoudelijk kan hij daar echter nog niets over zeggen.

Lees hier het interview met Gijs Wildeboer: ‘Wat we hebben gedaan, is niet goed’