Compromis

Duitse ‘buitenlandertol’ lijkt rond

Duitse autobaan Foto iStock

De Europese Commissie (EC) en Duitsland bereiken deze maand nog een overeenstemming over de omstreden ‘buitenlandertol’ (Ausländermaut) op Duitse snelwegen, melden Duitse media donderdagavond. Een woordvoerder van de EC zei tegen Suddeutsche Zeitung dat het licht voor de tolheffing „op oranje, en bijna op groen” staat. De EC vond eerder dat tol op Duitse snelwegen het vrije verkeer van mensen en goederen aantast. Ook zou het voorstel discriminerend zijn, omdat Duitsers voor de kosten worden gecompenseerd. Deze twee geschillen zijn volgens Duitse media uit de weg geruimd. De tol is onderdeel van het regeerakkoord tussen CDU/CSU en de SPD, dat in 2014 tot stand kwam. Eerder hebben ook Nederland en Oostenrijk gedreigd naar de rechter te stappen. (NRC)