Bouwbedrijf BAM boekt winst bij lagere omzet

Het bedrijf handhaaft de winstverwachting voor 2016.

Foto: Robin Utrecht / ANP

Bouwbedrijf BAM heeft de eerste negen maanden van dit jaar een winst van 63,6 miljoen behaald. De omzet van BAM daalde in de eerste negen maanden vergeleken met 2015 van 5.359 miljard naar 5.074 miljard euro. Dat publiceert het grootste bouwbedrijf van Nederland donderdag in zijn tussentijdse resultaten.

Het bedrijf blijft bij zijn verwachting dat de winst voor het gehele jaar hoger zal zijn dan in 2015. Vorig jaar werd het derde kwartaal afgesloten met een gecorrigeerd resultaat voor belastingen van 45,7 miljoen euro.

Duitse verliezen

BAM meldt dat bij alle activiteiten op de Nederlandse bouwmarkt verbetering werd geboekt, maar in Duitsland verlies werd geleden. De verliezen in Duitsland waren bijna goed voor het volledige verlies bij het onderdeel Bouw en techniek, dat opliep van 19,2 miljoen naar 30,4 miljoen euro. Bij het onderdeel Infra verbeterden de resultaten van 41,6 miljoen naar 52,6 miljoen euro. De bouwer rekent dit jaar op herstructureringskosten ter waarde van 30 miljoen euro, waar eerder werd uitgegaan van 20 miljoen euro.

De orderportefeuille aan het einde van het derde kwartaal bedroeg 10,1 miljard euro, tegen 11,5 miljard euro eind 2015. Die daling komt volgens BAM voor 0,4 miljard door de verzwakking van het Britse pond ten gevolge van het Brexit-referendum. Ook marktdruk in de kantoorbouw in Nederland, de Belgische civiele markt en de internationale olie- en gassector hebben negatieve invloed op de orderportefeuille.

    • Clara van de Wiel