Beloning NXP-topman klopt

nrcvindt

Chipfabrikant NXP in Eindhoven wordt overgenomen door een Amerikaanse concurrent genaamd Qualcomm. De overname, die vorige week is aangekondigd, levert de directievoorzitter van NXP, de Amerikaan Rick Clemmer, een fortuin op. Hij kan straks meer dan 400 miljoen euro incasseren. Het bedrag van de hele overname is 43 miljard euro. Dat geld ontvang Clemmer omdat hij meer dan een procent van alle aandelen van NXP bezit. Verder heeft hij een stuwmeer van aandelenopties. Die opties zijn rechten om aandelen van NXP te kopen tegen een koers die nu voordelig is. Hij kan dat doen en vervolgens die verkregen aandelen tegen de hogere prijs van het bod aanbieden aan Qualcomm.

Het vermogen dat hij straks incasseert, trekt terecht de aandacht. Het is een bedrag dat niet ongewoon is als een oprichter van een bedrijf zijn aandelen verkoopt, bijvoorbeeld bij een overname of bij een introductie van aandelen op de beurs. Maar dat is Clemmer niet. Hij is een begaafde manager, die aantrad toen NXP op een dieptepunt was beland. Hij is een topmanager die niet zijn eigen geld op het spel heeft gezet om een onderneming te stichten en te laten groeien.

De Nederlandse wetgever heeft naar aanleiding van eerdere situaties in Nederland juist actie ondernomen om excessieve winsten voor topmanagers bij overnames fiscaal af te romen. Bij deze eerdere Nederlandse situaties ging het overigens om bedragen die niet in de buurt komen van wat Clemmer ontvangt.

Deze wetgeving is echter niet op NXP van toepassing. Het bedrijf is weliswaar in Eindhoven gevestigd (NXP komt voort uit een Philips-divisie en heeft een fabriek in Nijmegen), maar de aandelen van het concern zijn genoteerd op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. NXP valt in de categorie multinationals die voor Nederland belangrijk zijn, maar die de hele wereld als werkterrein zien. Zij houden zich aan de Amerikaanse normen voor ondernemingsbestuur en beloningen, niet aan de Nederlandse. Nederland moet niet in de reflex schieten om de wet zo te verfijnen dat onze fiscale regels straks ook op Wall Street gelden. Daar komt nog iets bij dat Nederlandse investeerders en politici moet aanspreken: Clemmer heeft weinig tot geen van zijn eigen aandelen NXP verkocht. Wat dat betreft liep hij meer risico met zijn privé vermogen dan een doorsnee topman van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf. Hij heeft zich opgesteld als de soort van langetermijnbelegger die Nederland voor ogen heeft als het om zijn eigen pensioenfondsen en verzekeraars gaat.