Amsterdam wil cruiseschepen weren uit binnenstad

De terminal moet volgens wethouder Ollongren verhuizen om de binnenstad te ontlasten.

Foto: Piroschka van de Wouw / ANP

De gemeente Amsterdam wil cruiseschepen gaan weren uit de binnenstad. Dat kondigde wethouder Kajsa Ollongren van Economische Zaken donderdag aan op het Havendebat, een discussie tussen bestuurders van de haven en de gemeente, meldt persbureau ANP.

Ollongren vindt dat de cruiseterminal, die momenteel vlakbij het Amsterdamse Centraal Station is gevestigd, verplaatst moet worden naar buiten de binnenstad. Waar de terminal naar toe zou moeten verhuizen liet de wethouder in het midden. Ollongren:

“Als we serieus werk willen maken van de spreiding van toerisme, dan is er geen plaats meer voor de grote cruiseschepen in het hart van de stad. Het zeventiende-eeuwse Amsterdam is niet gebouwd voor al die toerbussen die in de rij staan om deze mensen van cruiseschip naar de Dam of de Wallen te brengen. Het past gewoon niet. De binnenstad moet worden ontlast.”

Lees ook: Volgens Van der Laan is het nu echt ‘paar minuten voor 12’

Vorige week stelde burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan dat maatregelen nodig zijn om de drukte in de stad terug te dringen. Van der Laan stelde dat het “een paar minuten voor twaalf” is en de gemeente strenger moet worden. Volgens prognoses kan het aantal toerisme dat Amsterdam bezoekt van 17 miljoen dit jaar oplopen naar 30 miljoen in 2025.

Lees ook: Toeristisch succes Amsterdam bijt zichzelf in de staart

Het voornemen de cruiseterminal te verhuizen lijkt aan te sluiten bij die nieuwe, hardere lijn. De gemeente kan als enige aandeelhouder van het Havenbedrijf dat de terminal bezit een verhuizing afdwingen.