Amnesty over Italië

‘Geweld bij registratie migranten’

De Italiaanse politie gaat soms over de schreef bij pogingen om onwillige migranten toch te registeren, schrijft Amnesty International. In een rapport vertellen getuigen over excessief geweld, wrede en vernederende behandeling, en elektrische schokken met tasers om mensen te dwingen hun vingerafdrukken te geven. Volgens Amnesty illustreert dit het falen van het zogeheten hotspotbeleid van de EU. De organisatie schrijft dat Brussel Italië zwaar onder druk zet om iedereen te registeren. Dat gebeurt, maar „tegen aanzienlijke kosten voor de rechten van vluchtelingen en migranten”, schrijft Amnesty. „De hotspotbenadering heeft de Italiaanse autoriteiten tot aan de grenzen, en eroverheen, geduwd van wat toelaatbaar is onder de internationale wetten voor mensenrechten.” Van de tweede poot van het beleid, verdeling van asielzoekers over andere EU-landen, komt vrijwel niets terecht, schrijft Amnesty. Zo is de last voor landen als Griekenland en Italië, waar veel mensen de EU binnenkomen, „toegenomen, niet verminderd”.

Een ander punt van kritiek op het hotspotbeleid is „de vroege, snelle screening” van mensen, om mensen met een redelijke kans op asiel te scheiden van migranten. Amnesty vindt dat dit vaak te oppervlakkig gebeurt en te snel na de aankomst in een Italiaanse haven.