Ajax te sterk voor Celta de Vigo (3-2), door naar volgende ronde

Goals van Kasper Dolberg, Hakim Ziyech en Amin Younes zorgden voor een comfortabele voorsprong, maar Celta kwam nog terug in een onrustig laatste kwartier.

Amin Younes scoort de 3-0. Foto ANP.

Ajax heeft zich geplaatst bij de laatste 32 in de Europa League door met 3-2 te winnen van de Spaanse middenmoter Celta de Vigo. Goals van Kasper Dolberg, Hakim Ziyech en Amin Younes zorgden voor een comfortabele voorsprong, maar Celta kwam nog terug in een onrustig laatste kwartier. Het was een smet op een avond waarin Ajax een overtuigende Europese wedstrijd speelde.

Onder coach Peter Bosz heeft Ajax zijn reeks ongeslagen wedstrijden naar twaalf uitgebreid in alle competities. De reactie op een matig optreden tegen Excelsior afgelopen weekend (1-0 zege) kwam gelegen, na een wat tumultueuze trainingsweek waarin reservespeler Anwar El Ghazi disciplinair geschorst werd na een aanvaring met de coach en de bankzittende middenvelder Riechedly Bazoer bij monde van zijn zaakwaarnemer en broer lonkt naar een winterse transfer naar AC Milan. Zij zijn niet blij, ze staan ernaast, maar tegen het gelijk van de winnende coach is het moeilijk opboksen.

Energieke periode

Ajax kende halverwege de eerste helft een energieke periode waarin de bal steeds in korte tijd weer heroverd werd op Celta, op plekken van het veld waar coach Peter Bosz dat graag ziet. Er was zo steeds beweging, en de nummer negen in de Primera División wist even niet waar het de rust zoeken moest. Tackles van Daley Sinkgraven, de creatieve middenvelder die door Bosz tot back is gemaakt en zowaar voldoet. Tackles zelfs van spelmaker Hakim Ziyech, die het vuile werk niet schuwt sinds zijn transfer van FC Twente naar Ajax voor elf miljoen euro.

Eerder op de avond speelden ook AZ en Feyenoord, lees hier meer: Feyenoord en AZ spelen gelijk in Europa League

Maar het elftal was, in de eerste helft althans, toch met name afhankelijk van de bevliegingen die de 19-jarige Dolberg uit zijn krachtige benen trekt. Er was, naast hem, veel werklust en enthousiasme, maar aanvoerder Davy Klaassen heeft niet de vorm en Bertrand Traoré van rechts en Amin Younes van links hadden het tegen backs uit de Spaanse middenmoot aanvankelijk uiterst lastig. Maar geen nood: Dolberg rees ver boven het niveau om zich heen. Een verlekkerend optreden maar weer eens van de blonde spits uit Midden-Jutland, de seizoensrevelatie van Ajax.

Onvermijdelijke dip

De dip zal komen, onherroepelijk in de ontwikkeling van een jonge prof, maar de weg naar boven is het nader bestuderen waard. Hoe ver dit Deense ruwe talent kan komen, wie zal het zeggen, maar om in de punt van de aanval bij Ajax op deze leeftijd al het beste te zijn dat in pak ‘m beet vijf jaar voorbijkwam in Amsterdam – het belooft allemaal behoorlijk veel. De vergelijkingen met de groten zijn al gemaakt: Marco van Basten, Zlatan Ibrahimovic, Wim Kieft. Het pakket is tamelijk compleet. Kopsterk, redelijk snel, haarfijn gevoel voor ruimte achter de verdediging, timing, kracht, controle. Klinisch voor het doel, geen achting voor doelmannen. Voor het overig: geen gekkigheid.

Vlak voor rust lanceerde hij zichzelf met één lichte voetbeweging de zestienmeter van Celta binnen. Dolberg toucheerde de bal uit een pass van Bertand Traoré lichtjes, precies met de juist vaart en in zijn eigen looprichting. Toen de versnelling, de demarrage om verdediger Fontas heen, de afronding met een droge schuiver met rechts, keeper kansloos. Het is wat het kritische thuispubliek graag ziet, mooie goals met een gedachte erachter. Ajax-goals van een Ajax-spits.
De 1-0 was de kroon op een sterke eerste helft waarin Dolberg zich maar weer eens als gevaarlijkste Ajacied manifesteerde. Hij had zich al met effectieve bewegingen - achter het standbeen en weg – een aantal keer losgeweekt van zijn bewakers, al was in de voortzetting met name Amin Younes op links bedreven in het vastlopen.

De fraaie 1-0 van Kasper Dolberg.

En Traoré, grillige huurling van Chelsea, had na rust nog amper een bal goed geraakt toen hij halverwege de tweede helft met een sleepbeweging zijn directe tegenstander de verkeerde kant op stuurde. Hij vond de inkomende Hakim Ziyech, tevens de man die de aanval had opgezet, vrij voor het doel: 2-0. Celta legde daarna onvoorstelbaar makkelijk het hoofd in de schoot bij Ajax, en Younes deelde mee in de feestvreugde door naar binnen te dartelen, een aantal weifelende verdedigers heen te wandelvoeballen en raak te schieten via de strekkende hand van doelman Blanco.

Uiterst onvolwassen

De inbreng van John Guidetti bij Celta, oud-Feyenoorder en daarom al in de rust uitgefloten tijdens zijn warming-up, bracht echter onrust in Ajax-gelederen. Het publiek verviel in gefluit en gejoel. Guidetti’s goal leek zo onvermijdelijk, en kwam dus. Zijn fraaie afronding waarbij André Onana in de korte hoek. Dat het vijf minuten voor tijd ook nog 3-2 werd, en dus hachelijk, was uiterst onvolwassen en onnodig. Guidetti, gebaartjes makend en uitdagend richting thuispubliek, liep de verdediging van Ajax uitelkaar, Iago Aspas schoot laag en zuiver binnen.

Irritatie alom, maar Celta drukte niet door. Het was zo de avond van Dolberg, die reeds gewisseld was en tot man van de wedstrijd uitgeroepen. Ajax overwintert in Europa.

    • Bart Hinke