Sporters gaan voor een hoger doel

Activisme

Politiek doordringt Amerikaanse sportwereld steeds vaker. Dat heeft ook invloed op kijkcijfers.

Foto AFP

Met één beweging heeft American Footballspeler Collin Kaepernick een debat in gang gezet waar Amerika nog jaren mee voort kan. De quarterback van de San Fransisco 49ers besloot dit seizoen niet langer te blijven staan tijdens nationale volkslied, dat traditoneel gespeeld wordt vóór sportevenementen in de VS. Al knielend wil hij aandacht vestigen op de sociale en raciale ongelijkheid. Tot in college- en high-school-competitie werd zijn voorbeeld gevolgd.

Foto Mike McCam/AP

Colin Kaepernick (r) en Eric Reid van de San Francisco 49ers. Foto Mike McCam/AP

Kaepernick lokte debat uit over de rechten van de Afro-Amerikaan, het leger en de betekenis van het volkslied. Bondscoach John Tortorella van het ijshockeyteam zei: „Als een van mijn spelers besluit niet te staan tijdens het volkslied, zullen ze blijven zitten voor de rest van de wedstrijd.” Ex-NBA speler Steve Kerr, coach van Golden State Warriors, die twee jaar geleden de NBA-titel wonnen, viel Kaepernick bij. „Dit is een onderdeel van dit land. Hoe kan je tegen geweldloos protest zijn?” Kerr steunt zijn spelers als ze knielen.

Ook politiek: de NBA nam het op voor transgenders. De basketbalbond ontnam de stad Charlotte, in North Carolina, de All-Stargame, een jaarlijkse exhibitiewedstrijd met sterren uit het basketball. Reden was een botsing met de ‘kernwaarden’ van de NBA: in North Carolina zijn transgenders sinds kort wettelijk verplicht gebruik te maken van een toilet dat bestemd is voor het geslacht op hun geboorteakte.

Barack Obama reageerde in september op de actie van Kaepernick:

NFL-troon wankelt

Intussen wordt basketbal populairder: de kijkcijfers zijn 10 procent hoger dan vorig jaar. De Wall Street Journal vermoedt een ‘scharniermoment’ in de inhaalrace van basketbal op American Football. De kijkcijfers van Amerika’s meest populaire sport liepen in de eerste weken van het seizoen met 19 procent terug. Er spelen huiselijk- geweldszaken bij spelers en de perceptie is dat de sport niet veilig genoeg is. De vele penalty’s die scheidsrechters opleggen en de ontelbare time-outs houden het spel op. Een wedstrijd duurt al snel langer dan drie uur.

Intussen wil de National Football League het aantal wedstrijden nog opvoeren. Dat levert geld op, maar oversaturation dreigt. Tenslotte werkt het ‘Kaepernick-effect’ door. Uit een Rasmussen Poll bleek dat eenderde van de ondervraagden minder geneigd is American Football te kijken door het volksliedprotest van Kaepernick.