Foto iStock

De Latino’s komen

Samenstelling bevolking

Jaarlijks komen er 800.000 Latino-kiezers bij. De vraag is of ze ook gaan stemmen.

De stem van hispanics, die gaat eigenhandig de Amerikaanse verkiezingen van de toekomst bepalen. En presidentskandidaten zullen er alles aan doen om latino stemmen te winnen. „Dat horen we al jaren”, zegt Mark Hugo Lopez. „Maar ik geloof daar eerlijk gezegd niet zo in.” Lopez kan het weten, hij is hoofdonderzoeker van de afdeling hispanics bij het Pew Research Center, een instituut dat demografisch en electoraal onderzoek doet in de Verenigde Staten.

Op papier is de opmars van kiezers met wortels in Latijns-Amerika indrukwekkend. Er zijn inmiddels meer Latino’s dan Afro-Amerikanen. Sinds 1988 steeg het aantal latino stemgerechtigden van 7,7 tot 27,3 miljoen. Van de 57 miljoen Latino’s in het land hebben er nog steeds 30 miljoen geen stemrecht. „Maar de komende twintig jaar worden elk jaar zo’n 800.000 hispanics die hier geboren zijn volwassen en die hebben automatisch stemrecht”, vertelt Lopez. Aanwas van Latino-kiezers komt niet meer uit genaturaliseerde immigranten, maar vooral van de tweede en derde generatie.

Sinds de jaren tachtig stemmen hispanics vooral op Democraten. Sommige kandidaten voor de Republikeinse nominatie, met name Marco Rubio en Jeb Bush, hoopten het tij vorig jaar te keren. Maar ze werden overdonderd door Donald Trump en zijn anti-immigratie retoriek. Zou een andere Republikeinse kandidaat het verschil kunnen maken?

Nauwelijks, zegt Lopez. Er zijn een paar redenen waarom Latino’s niet echt hun stempel drukken op landelijke verkiezingen. Het Amerikaanse electorale systeem werkt in hun nadeel.

„Meer dan de helft van de latino kiezers woont in twee staten: Californië en Texas. Staten waar de uitslag tot nu toe altijd van te voren vast staat: Texas is rood en California blauw. Dat maakt dat kandidaten daar amper campagne voeren en latino-kiezers dus ook niet bereiken.”

In de meeste andere staten is het percentage Latino’s te klein om een verkiezing te bepalen. Het resultaat is dat hispanics veel minder geneigd zijn om te gaan stemmen dan blanken en Afro-Amerikanen. Hun opkomst, die ook te maken heeft met de gemiddeld jonge leeftijd en lage opleiding, is standaard onder de 50 procent. Met uitzondering van Florida, een swing state waar Cubanen de staat naar rechts kunnen trekken en Puertoricanen naar links.

Texas heeft de potentie een battle ground state worden. „Maar dat zien we nog niet in de pogingen om daar kiezers te mobiliseren. Er wordt dit jaar minder geld uitgegeven aan op Latino’s gerichte campagnes dan bij de vorige verkiezingen”, aldus Lopez. „Partijen lijken ze niet de moeite waard te vinden.”

Lopez ziet dat niet veranderen. „De aanwas van immigranten uit Latijns-Amerika is gestokt, terwijl die van Aziaten juist toeneemt.” Het lijkt Lopez „onwaarschijnlijk” dat Latino’s toekomstige verkiezingen gaan bepalen.

„Hun betekenis neemt toe en ze spelen een belangrijke rol in ‘winnende coalities’, zoals die van Obama. Maar ik betwijfel of ze doorslaggevend worden.”

Dit gesprek is gevoerd in het Spaans, de snelst groeiende taal in de VS.