Deze verkiezingen zijn gouden tijden voor imitators

Humor Amerikanen kiezen met hun president ook de imitator die ze veel zullen horen. Wordt het Kate die Hillary nadoet, of Alec als Trump? De beste stemmen.

Alec Baldwin als Donald Trump en Kate McKinnon, als Hillary Clinton bij Saturday Night Live.
Alec Baldwin als Donald Trump en Kate McKinnon, als Hillary Clinton bij Saturday Night Live. Foto Will Heath/NBC via AP

Het is weer 2006 in de Amerikaanse theaters, en in satirische tv-programma’s. De afkeer van Donald Trump onder vrijwel alle vooraanstaande komieken zorgde voor een politisering van de comedy. Het zijn echo’s van het Bush-tijdperk, toen het theater een belangrijke bron van oppositie was. Gelachen wordt er nog altijd, maar het is met een bloedserieuze ondertoon.

Kijk naar Louis C.K., een van de belangrijkste stand-up comedians van dit moment. Hij sprak in de talkshow van Conan O’Brien over zijn affectie voor Hillary Clinton. „Ze is geweldig”, zei hij. „Het is fantastisch om de eerste moeder in het Witte Huis te hebben. Dat is belangrijker dan dat ze vrouw is. Een moeder voedt je, beschermt je. She takes care of shit.”

Ook Amy Schumer is serieus over deze verkiezingen. Ze steunt Clinton luidkeels, en noemt mensen die haar niet moeten „ongeïnformeerd”. „Trump betaalt geen belastingen, heeft een nep-universiteit. Ik heb nog nooit iemand iets interessants tegen Clinton horen inbrengen.”

Lees ook hoe Lucky TV’s liefdesduet van Clinton en Trump de wereld overging

Clinton trad onlangs op in het comedyprogramma Between Two Ferns, van Zach Galifianakis. Het online programma is populair onder kijkers die jonger zijn dan dertig jaar. Barack Obama heeft er gebruik van gemaakt om reclame te maken voor Obamacare. Galifianakis spaarde Clinton niet, maar bij de show hoort een vette knipoog. „Wat gebeurt er als u zwanger wordt”, vroeg hij. „Zitten we dan negen maanden met Tim Kaine opgescheept?”

Als Clinton president wordt, zal Amerika nog veel van Kate McKinnon gaan horen. Zij is al ruim een jaar de vaste Clinton-imitator van het tv-programma Saturday Night Live. Ze drijft mild de spot met Clintons gebrek aan spontaniteit, maar heeft al eens gezegd dat ze haar zal steunen. Andersom zegt Clinton dat zij een fan is van McKinnon.

Mocht Trump winnen, dan wachten gouden tijden voor de vele Trump-imitators. De beste zijn stemacteur John Di Domenico, acteur Anthony Atamanuik en Alec Baldwin bij Saturday Night Live. Zij doen dit niet uit liefde voor hun onderwerp, hebben ze verteld, maar juist uit een afkeer. Een komiek die Trump steunt, is vrijwel niet te vinden.

Welk Amerika gaat de nieuwe president leiden? Lees hier meer trendverhalen over de VS