18 maanden cel voor dodelijke aanrijding peuter Breda

De 18-jarige verdachte reed zeker 50 km te hard toen hij de 3-jarige peuter Nassim aanreed.

De driejarige peuter overleed nadat hij werd geschept door een 18-jarige automobilist.
De driejarige peuter overleed nadat hij werd geschept door een 18-jarige automobilist. Foto ANP

De 18-jarige Elias A. die op Koningsdag in Breda een peuter doodreed is veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank Zeeland West-Brabant op donderdag bekendgemaakt.

Daarnaast moet A. na zijn gevangenisstraf een verplichte behandeling ondergaan in een kliniek en mag hij vier jaar geen auto rijden. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist.

Verdachte is licht zwakzinnig

De 3-jarige Nassim werd op 27 april van dit jaar aangereden toen hij vanuit twee geparkeerde auto’s de weg overstak. De verdachte reed binnen de bebouwde kom zeker 80 kilometer per uur waar slechts 30 km was toegestaan. De peuter overleed ter plekke. A. reed na de aanrijding door en meldde zich pas ‘s avonds bij de politie, terwijl hij “wist of in ieder geval kon vermoeden wat er gebeurd was”, aldus de rechtbank.

De rechter oordeelt dat de verdachte zeer onvoorzichtig, onachtzaam en onnadenkend rijgedrag heeft vertoond en daarmee onherstelbaar leed heeft veroorzaakt bij de nabestaanden.

“Nassim had nog een heel leven voor zich, maar is door het gedrag van de verdachte uit het leven weggerukt”

De rechtbank komt tot een lagere strafeis dan het OM vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Uit pyschologisch onderzoek blijkt dat A. verstandelijk en sociaal emotioneel minder ontwikkeld is. Hij is licht zwakzinnig en lijdt aan een morbide obesitas (ziekelijk overgewicht).

Tijdens de zitting betuigde de verdachte spijt van zijn gedrag. Na de aanrijding liep hij een posttraumatische stressstoornis op. De rechtbank heeft ondanks zijn ontwikkelingsachterstand wel het volwassenstafrecht toegepast, omdat dit meer mogelijkheden biedt voor behandeling.