Zin in: het nieuwe album van Metallica - ‘verbazingwekkend goed’

Volgens recensenten zou dit na een kwart eeuw eindelijk een Metallica-album zijn zoals vanouds.

Het nieuwe album van Metallica komt uit op 18 november
Het nieuwe album van Metallica komt uit op 18 november

Het laatste goede Metallica-album is ouder dan Windows 3.1. In 1991, een jaar na dat besturingssyteem, brachten ze hun titelloze album uit. Streng? Ze hebben nog best wat commercieel succes gehad, vooral met Load en S&M. Maar voor de metalfans telt dat niet en behoort het veel te poppy Black Album al niet eens meer tot ‘goede Metallica’.

Make Metallica Great Again

Niet voor niets doken de afgelopen tijd petjes op met de verbasterde Republikeinen-slogan: ‘Make Metallica Great Again’. Er zijn drie belangrijke aanwijzingen dat ze daarnaar geluisterd hebben voor hun nieuwe album: Hardwired… to Self-Destruct.

Vooral de tweede single Moth Into Flame is verbazingwekkend goed. De basis is een lekker strak staccato riffje, waar James Hetfield zijn ritmische stoeremannenzang over uitspuugt. Wat volgt is een tof, catchy refrein, een knallend brugstuk en een giftige solo van Kirk Hammett.

Er is nog een positieve aanwijzing: muziekjournalist Michael Nelson van muziekwebsite Stereogum schrijft over die nieuwe single: „En wat nou als er - puur hypothetisch - nog betere nummers op Hardwired staan, net zulke strakke en vlijmscherpe knallers?” Nelson doet alsof hij wat gokt, want hij was in New York bij een besloten luistersessie van het nieuwe album. Hij weet precies of dit album de moeite waard is.

De derde single is een knaller

Een derde aanwijzing belde laat op de avond van Halloween aan afgelopen maandag, toen derde single Atlas, Rise! plotsklaps voor de deur stond. Het blijkt een knaller. Het nummer lijkt op een aantal fronten béter dan Moth. De riffs in dit nummer zijn dwingender, er zit een heerlijke solo in, en het venijnige refrein is geweldig. Atlas voelt als een track die is opgenomen net ná de opnames van ‘Kill ‘em All’. De puntige riffjes, de gortdroge productie, en de progressieve neiging om te proberen meer te zijn dan een alleen maar een speedmetalband, een neiging die ze op de platen erna (Ride the Lightning, Master of Puppets en …And Justice For All) uitwerkten.

De video die bij het nummer is gemaakt laat de band in hun opnamestudio zien, volgehangen met vlaggen en andere artefacten uit hun rijke verleden. Een ruimte zoals je die bij rockbands verwacht, minus posters van blote vrouwen en, ok, misschien is het iets te geregisseerd. Je ziet de haargrens teruglopen, sure, maar in plaats van een band die te graag wil, veel te hongerig naar het schoonpoetsen van hun besmette naam, hoor je nu in elk geval twee songs op rij een band die plezier heeft in wat ze doen.

I think it’s probably fair game to say that I heard “Atlas, Rise!” at the aforementioned listening event. And man, when I heard this song, my jaw fucking dropped. That chorus, man. When was the last time Metallica wrote a chorus like that?

- Michael Nelson over de nieuwe single