Hoe woont een president?

Architectural Digest toont in deze fotoreeks de privévertrekken van de Obama-familie.

De Yellow Oval Room van het Witte Huis.
De Yellow Oval Room van het Witte Huis. Michael Mundy/Architectural Digest/AP

“Gezien alles dat de Obama-familie bereikt heeft, de Affordable Care Act, de Recovery Act, het klimaatakkoord uit Parijs, en nog zoveel andere zaken”, schrijft Architectural Digest, “Voelt het wat onbeduidend om te zeggen ‘oh, en de President en First Lady hebben ook best wel een chique eetkamer.’” Maar ze zeggen het toch, want het blad wist een fotograaf de leefruimte van de Obama’s binnen te krijgen. En dat wilde de redactie van het blad even laten zien.

Het is de eerste keer dat de tweede verdieping van het Witte Huis tijdens Obama’s presidentschap op de foto wordt gezet. Het zijn de privévertrekken van de Obama-familie, waar het gezin eet, slaapt, en relaxt.

Michael Smith

Het Witte Huis heeft een lange geschiedenis: het interieur gooi je niet zomaar van de ene op de andere dag vol met IKEA-meubelen. Daarom huurden de Obama’s een binnenhuisarchitect in om aanpassingen te maken. Architect Michael Smith moest er hard voor aan de slag, schrijft het blad. Hij moest onderzoek doen naar het verleden van het pand en die geschiedenis vervolgens combineren met de interieurwensen van de Obama’s.

Hij neusde rond in het oude huis van de Obama’s, las elke brief van elke persoon die ooit een hand had gehad in de geschiedenis van het Witte Huis, en ging op de thee bij de zus van Jacqueline Kennedy. Op basis daarvan koos hij voor een rits aan moderne kunstwerken die tóch bij het oude interieur passen. Want: Michelle Obama wou graag ‘nieuwe stemmen’ horen in het publieke leven. Dat wou Smith laten terugkomen in het interieur, schrijft Architectural Digest.

Tekst loopt door na de video

Het zijn soms de kleine dingen die de foto’s leuk maken. Zaken die je terug doen denken aan relletjes uit het verleden. Zo staat er op één foto een buste van Churchill. Een dergelijke buste werd na het presidentschap van George W. Bush terug naar Engeland gestuurd. Volgens een boze Boris Johnson, toen burgemeester van Londen, “vanwege Obama’s voorouderlijke haat voor het Britse Rijk”.

Later bleek dat hij zich vergist had: het Witte Huis had vroeger twee bustes van Churchill, één slechts geleend. Die laatste werd na de leenperiode - netjes! - weer teruggestuurd.

Maar de fotoreeks van Architectural Digest toont vooral dat de Obama’s er een klassiek-moderne stijl op na houden, waarbij non-figuratieve kunst wordt gecombineerd met oude historische stukken. Zo hangt er een abstract schilderij van Alma Thomas uit 1973 boven een Engels tafeltje uit 1895. In de eetkamer hangen kunstwerken uit de jaren ’60 boven een kast uit de vroege 19e eeuw. Het Witte Huis van Obama oogt warm, met af en toe een karakteristieke noot: in de woonkamer prijkt het schilderij Black Like Me #2 aan de muur.