Van Rijn: geen beperking wc-bezoek in verpleeghuis

Staatssecretaris Van Rijn reageert op het nieuws dat een bewoner van verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis maximaal drie keer en op gezette tijden naar het toilet mocht.

Foto Remko de Waal/ANP

Een bewoner van een verpleeghuis moet naar het toilet kunnen wanneer hij wil. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) heeft geëist dat dat in de praktijk wordt gebracht bij zorginstelling Careyn. Dat schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Van Rijn reageert op de ophef die was ontstaan na een bericht van RTV Rijnmond dat een vrouw in verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis maximaal drie keer per dag naar het toilet mag: om 11.00, 14.00 en 18.00 uur. De afspraken daarover zouden ook op schrift staan.

Familie van de bewoner zegt tegen de omroep dat het personeel moeilijk doet als iemand een keer extra naar het toilet wil. Ook andere bezoekers van het verpleeghuis zeggen dat er soms lange wachttijden zijn voor toiletbezoek.

‘Als het even kan’

Interim-bestuursvoorzitter Harry Luik van Careyn wil tegen de omroep niet ingaan op individuele gevallen. Hij zegt dat het voorkomt dat personeel afspraken maakt met bewoners om de werkdruk omlaag te brengen.

“Mensen die dementerend zijn, zijn vaak rusteloos en willen soms wel 36 keer naar de wc. Als het even kan faciliteren we het wc-bezoek uiteraard.”

Kamerleden waren verontwaardigd en eisten uitleg van Van Rijn. Die schrijft dat hij contact heeft opgenomen met de raad van bestuur, die bij de staatssecretaris heeft aangegeven dat bewoners naar het toilet kunnen wanneer zij dat willen.

Twitter avatar RenskeLeijten Renske Leijten Schaamte. Diepe schaamte: https://t.co/T2o3bBVchj
Twitter avatar FleurAgemaPVV Fleur Agema Ben benieuwd hoe vaak per dag de bestuurders plassen. https://t.co/wtu7BzRJ82

Volgens Van Rijn moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat er naar ze wordt geluisterd:

“Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt. Bewoners moeten juist dan erop kunnen vertrouwen dat hun wens wordt gevolgd. Het reguleren van de toiletgang staat hier ver vanaf. Het is strijdig met waardig kunnen leven in juist toch vaak al moeilijke laatste fase van het leven.”

Intensief toezicht

Careyn is een van de acht verpleeghuisinstellingen die onder het meest intensieve toezicht staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat bleek maandag bij de publicatie van de nieuwe lijst van zwakke verpleeghuizen. Donderdag vertrok bestuursvoorzitter Rob van Dam omdat de verbeteraanpak “onvoldoende resultaat” heeft gehad.

Lees ook: Drie nieuwe zorginstellingen op ‘zwarte lijst’ IGZ

De inspectie zet nu bij de zwakke verpleeghuizen van Careyn een interventieteam in. Dat moet helpen bij het op orde brengen van de kwaliteit en veiligheid van zorg. Het is voor het eerst dat de inspectie die maatregel heeft opgelegd.