Kamerleden gaan staan bij behandeling sportbegroting

Op voorspraak van SP-Kamerlid Van Nispen zal sportbegroting grotendeels staand worden behandeld.

Foto ANP / Koen Suyk

Voor de eerstvolgende parlementaire behandeling van de sportbegroting van minister Schippers (Welzijn, Volksgezondheid en Sport, VVD) wordt de Tweede Kamer lichtjes verbouwd.

De facilitaire dienst van het Binnenhof zal de stoelen uit de Groen van Prinstererzaal tijdelijk verwijderen en hoge tafels plaatsen. En dat is niet het begin van de grote renovatie. Die is pas voor na 2020 gepland.

Op voorspraak van SP-Kamerlid Michiel van Nispen zal dit wetgevingsoverleg voor een groot deel staand plaats vinden. Heeft Van Nispen een managementboek gelezen waaruit blijkt dat dit efficiënter is? Nee, zegt hij, het is gewoon gezonder.

Lees ook: Waarom staand vergaderen niet werkt, een column van Japke-d. Bouma over het fenomeen staand vergaderen.

Uit verschillende onderzoeken, onder meer van het Diabetesfonds, blijkt dat Nederlanders te veel zitten in hun leven en dat is ongezond. Het uren achtereen zitten achter bureau of schoolbank vergroot de kans op diabetes type 2 en vroegtijdig overlijden. „Zitten is het nieuwe roken”, gelooft Van Nispen. Dus stelde hij zijn collega’s uit de vaste Kamercommissie VWS voor om op 21 november staand met de minister te vergaderen. Iedereen vindt het een goed idee, zegt Van Nispen, ook Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). Woensdagochtend moet het presidium er een formeel besluit over nemen.

Van Nispen: „Het is een experiment. Als dit bevalt dan hoop ik dat we vaker staand kunnen vergaderen.”

Lees ook: Langer leven? Ga wat vaker staan op je werk
    • Philip de Witt Wijnen