Twee verdachten vast voor Posbankmoord

Het onderzoek zat dertien jaar vast, maar woensdag meldde zich een verdachte op het politiebureau in Uden.

Natuurgebied de Posbank. Foto: wiki commons

De politie heeft twee mannen aangehouden voor betrokkenheid bij de Posbankmoord uit 2003. Een man van 55 meldde zich woensdagmiddag zelf op het bureau in Uden. Daardoor kon ook een man van 43 jaar uit Veghel worden opgepakt, heeft de politie woensdagavond bekendgemaakt. De politie verwacht dat de zaak nu kan worden opgelost.

Welke rol de twee mannen gespeeld hebben, wil de politie op dit moment niet bekendmaken. Ook kan de politie niet zeggen of er een bekentenis of een verklaring is afgelegd. Het onderzoek naar de moord werd dinsdag heropend nadat er nieuwe informatie binnen was gekomen, mede dankzij nieuwe onderzoekstechnieken.

Hardlopen

Alex Wiegmink verdween in 2003 in het natuurgebied bij het Gelderse Rheden. Zijn lichaam werd gevonden in een uitgebrande auto.

Wiegmink was vermoedelijk in het gebied om te gaan hardlopen, zoals hij wel vaker deed. Volgens de politie ziet het er nu naar uit dat hij een willekeurig slachtoffer was, en zelf niets verkeerd heeft gedaan.

Cold case

De moord op Wiegmink was een zogenoemde cold case. Hoewel er enkele aanwijzingen waren, zoals een jachtopzichter die schoten had gehoord, een getuige die twee mannen en een lichaam zag en bandensporen in het zand, lukte het dertien jaar niet om de zaak op te lossen. Dat er nu toch nieuwe aanknopingspunten werden gevonden, is volgens de politie te danken aan “nieuwe forensische technieken” en telecomgegevens.

Bij de persconferentie kreeg woensdag ook Peter R. de Vries het woord. Hij heeft volgens de politie met zijn journalistieke onderzoek naar de zaak bijgedragen aan de doorbraak van woensdag. Wat die bijdrage precies behelsd heeft, werd niet direct toegelicht.

De zaak werd dinsdag opnieuw onder aandacht gebracht in Opsporing Verzocht. Die uitzending heeft 25 tips opgeleverd.

    • Bastiaan Nagtegaal