Twee agenten doodgeschoten in Iowa

Ze zijn volgens lokale autoriteiten mogelijk in een hinderlaag gelokt. Een verdachte is inmiddels aangehouden.

Beeld van de plaats van één van de twee schietpartijen.
Beeld van de plaats van één van de twee schietpartijen. Foto Charlie Neibergall/ AP

Bij twee gerelateerde schietpartijen in de Amerikaanse stad Des Moines zijn twee agenten omgekomen. Volgens lokale autoriteiten zijn de mannen mogelijk in een hinderlaag gelokt. De politie heeft een vermoedelijke dader geïdentificeerd, en hem inmiddels opgepakt, zo maakte de politie rond 15.30 uur Nederlandse tijd bekend. Verdachte Scott Michael Greene zou het bewust hebben gemunt op agenten.

De politie kreeg dinsdagnacht om 01.06 uur, lokale tijd, een melding binnen van een schietpartij op een kruising in Urbandale, een buitenwijk van Des Moines, de hoofdstad van de staat Iowa. Toegesnelde agenten vonden bij aankomst een neergeschoten collega in zijn wagen. Twintig minuten later werd een tweede slachtoffer, eveneens in een politiewagen, gevonden op een kruising enkele kilometers verderop. Beide personen zijn inmiddels overleden.

Toedracht schietpartij nog onbekend

Politiechef Paul Parizek verklaarde woensdagochtend rond 11.00 uur (Nederlandse tijd) in een persconferentie dat de toedracht van de schietpartij nog onbekend is, maar dat “alles erop wijst dat ze in een hinderlaag zijn gelokt”:

“Voor zover we nu kunnen nagaan hadden beide agenten geen contact gehad met deze persoon die hen op een laffe manier in hun wagen heeft beschoten. Deze mannen zaten slechts in hun auto en vormden voor niemand een bedreiging. Er is een duidelijk gevaar voor politieagenten op dit moment.”

Vermoedelijke schutter gepakt

Een flink uitgebreide politiemacht maakte urenlang jacht op Scott Michael Greene, een 46-jarige blanke man uit Urbandale. Volgens The Des Moines Register is Greene vaker met de politie in aanraking geweest.

In 2014 werd hij door de politie aangehouden omdat een zakje dat hij aan zijn riem had leek op het holster van een vuurwapen. Toen agenten hem wilden fouilleren werkte Greene tegen. Hij was volgens het politierapport zeer vijandig. Een paar dagen later werd hij op dezelfde locatie aangehouden toen hij iemand met de dood bedreigde.

    • Jorg Leijten
    • Joram Bolle