Opinie

Trump onmogelijk? Denk aan de Brexit

Column Maarten Schinkel

Maarten Schinkel schrijft elke donderdag over macro-economie en de financiële markten.

PAD Schinkel, Maarten PAD 013

Hebben we nog wat aan de voorspellingen voor de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen van komende dinsdag? Nauwelijks. Twee gebeurtenissen zouden zich in 2016 pertinent niet voordoen. De eerste was een Brits ‘nee’ tegen Europa, de tweede de verkiezing van de Republikeinse kandidaat Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. One down, one to go, zouden de Amerikanen zeggen.

Vóór de Brexit was er nog enig geloof in de ‘wijsheid van de menigte’, zoals die wordt vertegenwoordigd door de financiële markten en door de verkiezingsmarkten. Beurzen, wedkantoren en elektronische verkiezingsmarkten als Predict.it zouden een collectieve wijsheid in zich bergen die gebeurtenissen correct kunnen voorspellen.

Na de Brexit weten we beter. Op de donderdag dat de Britten naar de stembus gingen wees niets op een verrassing. Dat werd die nacht volledig gelogenstraft.

Achteraf mag worden geconcludeerd dat de financiële markten en de verkiezingsgokkers weinig anders doen dan zelf óók het nieuws en vooral de gangbare opiniepeilingen volgen. Voorspellingen worden zo al snel een spiegelpaleis waar dezelfde prognose vanuit ontelbare hoeken terugkijkt naar de waarnemer. Er komt weinig magie aan te pas.

Waar wijzen de prognoses nu op? Op de alles-of-niets-markt Predict.it doet het contract ‘Clinton wint’ 71 cent (uitkering bij winst: 1 dollar), Trump kost 32 cent. Kat in het bakkie voor de Democraten? De Iowa Electronic Market is veel voorzichtiger. Daar kost Clinton 55 cent en Trump 47 cent. De wedkantoren liggen dichter bij elkaar: Paddy’s keert 1/3 uit op Clinton (wie 10 euro op haar inzet, kan 3,33 euro winnen), tegen 9/4 voor Trump en Ladbrokes’ 3/10 voor Clinton, tegen 11/4 voor Trump.

Allemaal reageren ze sterk op het nieuws en de polls. En wat die polls betreft: RealClearPolitics, dat verschillende peilingen bundelt, komt op een voorsprong van Clinton van nog maar 2,2 procentpunt van de stemmen. Dat klinkt bijzonder krap, maar als het zo blijft dan is er voor de Democraten weinig aan de hand. De New York Times geeft Clinton, via een andere van polls afgeleide methodiek, nog steeds een kans van 88 procent om te winnen.

De waanzinnige race naar het Witte Huis zit echter vol verrassingen, die de stemming behoorlijk beïnvloeden. Zoals afgelopen vrijdag nog, toen FBI-topman James Comey een politieke schok veroorzaakte met de aankondiging dat het onderzoek naar de inmiddels beruchte e-mails van Hillary Clinton wordt heropend.

Die schok gold ook voor de financiële markten, waar de aandelenkoers vrijdag onderuitgingen.

De beurzen reageerden: zij zijn geen voorspellingsmachine waarin alle beschikbare informatie altijd in de koersen is verwerkt. Ze volgen slechts wat er gebeurt en reageren daarop. Een glazen bol hebben ze niet. Alle beschikbare informatie mag volgens de theorie dan misschien op elk moment in de koersen verwerkt zijn, maar wat niet te weten is, zit er niet in.

Er zijn wel koersen waarbij het aardig kan zijn om aanstaande dinsdag op te letten. Veel handelaren hebben een schuin oog op de koers van de Mexicaanse peso tegenover de dollar. Trump wint, peso omlaag. Deze wisselkoers volgde het verloop van de peilingen recentelijk vrij goed, en verzwakt nu licht. Of hij voor dinsdag een voorspellende waarde heeft? Nee. Maar wel een onheilspellende. Denk terug aan de Brexit, en trek de dekens op.