Recensie

Recensie

Steinmetz en Elan stijgen boven zichzelf uit

    • Henk van Gelder

Het moet intussen een jaar of dertig geleden zijn dat zangeres Thérèse Steinmetz haar laatste plaat maakte. Daarna vertrok ze naar Zuid-Frankrijk om een galerie te runnen. En toch heeft haar stem niets aan expressiviteit ingeboet. Op Amsterdam-Paris duetteert ze met de Franse zanger Philippe Elan die al bijna dertig jaar in Nederland woont en werkt. Beiden stijgen boven zichzelf uit, op deze toegewijde verzameling klassieke chansons – beurtelings of samen, van intiem tot uitbundig, en gezongen alsof ze hier voor het eerst gezongen worden. Verrassend zijn ook de twee Nederlandse nummers: Elan met het sensitief gezongen Ramses Shaffy-succes Het is stil in Amsterdam en Steinmetz met de onbekende ode Het bloeiende land, die Shaffy ooit speciaal voor haar schreef. Perfect passend is de muzikale leiding van Nico van der Linden, met accordeon, strijkkwartet en zijn eigen twinkelende pianospel.