‘Scholen hangen lijsten op van ouders die de ouderbijdrage niet betalen’

Dat zei het Amsterdamse SP-raadslid Erik Flentge in Het Parool.

Foto iStock

De aanleiding

Net als drie jaar geleden heeft de SP in Amsterdam onderzocht hoe hoog de ouderbijdrage is die scholen vragen. Scholen gebruiken dat geld om extra voorzieningen of schoolreisjes te betalen. De hoogte varieert sterk, concludeert Het Parool op 27 oktober op basis van het SP-onderzoek. Gemiddeld vragen basisscholen 112 euro en middelbare scholen 263 euro.

Formeel hoeven ouders niet te betalen, de bijdrage is vrijwillig. Het onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn. Maar Erik Flentge, raadslid van de SP, zegt dat de druk op ouders om te betalen „soms erg wordt opgevoerd”. Hij zegt in het artikel: „Sommige scholen hangen lijsten op van ouders die nog niet hebben betaald.” We checken of het klopt dat scholen in Amsterdam op die manier aan naming and shaming doen.

Waar is het op gebaseerd?

SP-raadslid Erik Flentge retweette het artikel, maar zegt dat hij daarna zag dat het citaat „verkeerd begrepen kan worden”. „Ik bedoelde scholen die lijsten ophangen met de aantallen ouders per klas die nog niet betaald hebben en dat heb ik ook gezegd.” De Parool-journalist die het bericht maakte kan zich niet herinneren of Flentge „aantallen” heeft gezegd maar zegt dat ze zijn opmerking wel zo begrepen heeft. „Achteraf bezien had de formulering misschien preciezer gekund om misverstanden te voorkomen.”

En, klopt het?

Nee dus. Althans, Flentge is tijdens zijn onderzoek geen voorbeelden tegengekomen van scholen die lijsten met daarop specifieke ouders bekendmaken. Ook Herbert de Bruijne van het breed bestuurlijk overleg (BBO) van basisscholen in Amsterdam zegt zoiets nooit gehoord te hebben. „En ik denk dat we het wel zouden horen als dat gebeurt. Ouders letten goed op tegenwoordig.” Bij het BBO zijn vrijwel alle 216 basisscholen in Amsterdam aangesloten „op een handvol na”, zegt De Bruijne. Hij zit ook in het bestuur van 22 openbare basisscholen in Amsterdam-Zuid en -Centrum.

Toch wordt er indirect wel met openbaarmaking van de identiteit van niet-betalers gedreigd. In de schoolgids van openbare basisschool De Brink in Amsterdam Zuidoost staat over het sinterklaasfeest: „Dit wordt betaald uit de vrijwillige ouderbijdrage. Zonder deze bijdrage is het niet mogelijk de cadeautjes aan te schaffen. Indien U er voor kiest de ouderbijdrage niet te betalen kan het zijn dat er geen cadeautje is.”

De Bruijne: „Ik denk dat dat in de praktijk wel zal meevallen, maar je mag als school best laten zien dat bepaalde extra activiteiten niet kunnen doorgaan als de ouderbijdrage niet wordt betaald.”

Het echte probleem is volgens De Bruijne dat de verschillen zo groot zijn geworden in ouderbijdrages tussen scholen. De ene basisschool vraagt 40 euro, een andere 627 euro. Bij middelbare scholen zijn er uitschieters tot 2.000 euro. „Dat kan betekenen dat je als ouder je keuze voor een school daarvan laat afhangen, en dat is niet de bedoeling.”

Conclusie

De SP kent geen voorbeelden van scholen in Amsterdam die namen bekendmaken van ouders die de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. SP-raadslid Erik Flentge zegt dat hij sprak over scholen die per klas lijsten ophangen met aantallen ouders die (nog) niet hebben betaald. Wel is er ten minste één school die dreigt dat een kind geen sinterklaascadeautje krijgt als de ouderbijdrage niet is betaald. Maar de bewering dat lijsten worden opgehangen van ouders die niet betalen, beoordelen wij voorlopig als onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt