Rusland stelt militair ingrijpen in Aleppo uit

De Russische troepen in Syrië hadden aan president Poetin juist gevraagd om hervatting van de bombardementen.

Een soldaat van het Syrische leger in een ziekenhuis in West-Aleppo. Rebellengroepen voeren sinds vrijdag aanvallen uit op het gedeelte van de stad wat in handen is van Assad. Foto George Ourfalian/ AFP

Rebellengroepen in Aleppo hebben tot vrijdag de tijd om de stad te verlaten. Het Russische ministerie van Defensie laat tot die tijd geen bombardementen uitvoeren op de Noord-Syrische stad Aleppo. Dat meldt persbureau Reuters.

Op 4 november zijn er tussen 09.00 en 19.00 uur lokale tijd twee corridors geopend. Ook kunnen zieke en gewonde burgers het belegerde oosten van Aleppo verlaten.

Offensief rebellengroepen op West-Aleppo

Sinds 18 oktober voeren Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen geen bombardementen meer uit op Oost-Aleppo. Dit is onderdeel van een ‘humanitaire pauze’. Troepen gelieerd aan president Assad vechten nog wel tegen de verschillende rebellengroepen, zo geeft het Institute for the Study of War aan in een overzicht aan.

De Russische troepen in Syrië hadden aan president Poetin gevraagd om hervatting van de bombardementen. Rebellengroepen zijn afgelopen vrijdag begonnen met een nieuw offensief op West-Aleppo. Ze lieten vier zware autobommen afgaan in het gedeelte dat in handen is van Assad. Ook schoten ze honderden raketten af, op dinsdag kwam een raket neer op een kantoor van de Verenigde Naties. De VN veroordeelde deze aanval.

Tactisch besluit Poetin

Poetins besluit om de humanitaire pauze te verlengen met drie dagen lijkt een tactische overweging. In de afgelopen maanden was er veel westerse kritiek op de duizenden luchtaanvallen op Aleppo waarbij vele burgers om het leven kwamen.

Door een ultimatum te geven houdt Rusland de rebellengroepen verantwoordelijk voor nieuwe luchtaanvallen. De Russische ministerie van Defensie, Sergei Shoigu, gaf op dinsdag aan dat het westen heeft gefaald om onderscheid te maken tussen de gelegitimeerde groepen, zoals het Vrije Syrische Leger, en de terroristische beweging Jabhat Fateh al-Sham. Dat was reden voor Rusland om vredesbesprekingen over Aleppo op te schorten.

Lavrov: vredesbesprekingen Syrië zijn gesaborteerd

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, voert de druk op de tegenstanders van Assad verder op. Hij liet woensdag tijdens een bezoek aan Griekenland weten, zo bericht persbureau AP, dat een aantal landen dat onderdeel is van de vredesbesprekingen over Syrië het proces heeft “gesaboteerd”.

Lavrov doelt op landen die steun blijven geven aan rebellengroepen met als doel het omverwerpen van het Assad-regime. Onderdeel van de vredesbesprekingen zijn Verenigde Staten, Iran, Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar betrokken. Over de drie laatstgenoemde landen is bekend dat zij verschillende rebellengroepen steunen.

    • Huib de Zeeuw