Pensioen voor dummy’s

De wandelgangen

Wie kan het pensioen het beste uitleggen? Jetta Klijnsma wijst de winnaar aan.

De prijs van Jetta Klijnsma

wandelgangen logo oor

Hoe leg je het beste iets uit wat bijna niemand wil weten? Deze donderdag kun je er een prijs mee winnen en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) is voorzitter van de jury die de winnaar kiest. Het is een pensioenprijs voor de organisatie die het beste bedenkt hoe je de oudedagsvoorziening inzichtelijk maakt en mensen helpt om keuzes te maken. Vorig jaar won het vrouwennetwerk Women Inc. met een methode, I love pensioen!, om vrouwen beter te laten nadenken over hun pensioen.

De eer en een oorkonde

Sinds 2015 is er een Wet pensioencommunicatie, die pensioenfondsen en verzekeraars verplicht om deelnemers sneller en vollediger voor te lichten over hun pensioen. Het jaarlijkse ‘uniform pensioenoverzicht’ (UPO) is niet meer genoeg. Maar ook de nieuwe wet voldoet niet. Anders zou je als overheid geen voorlichtingswedstrijd bedenken. Wie wint, wordt er niet rijk van: de prijs is een oorkonde.

Voorlichtingspiraterij

Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) spreekt van „voorlichtingspiraterij”. Nee, mensen denken liever niet na over hun oude dag, maar wat Ulenbelt betreft hoeft dat ook niet. „Het is een nutsvoorziening. Je pensioen moet goed geregeld zijn en het moet voldoende zijn.” Het circus zal nog veel gekker worden, voorspelt hij, als mensen eigen ‘pensioenpotjes’ krijgen, zoals D66 wil en ook de VVD voorstelt in haar verkiezingsprogramma. Maar wie wil dat echt? „Vergelijk het met stroom. Daar moet je toch ook niks over gaan uitleggen? Mensen willen dat er 220 volt op hun stopcontact zit.”

    • Petra de Koning