Omzetgroei Wolters Kluwer in eerste negen maanden 2016

Toch is er ook een bron van zorg: belangrijke opkomende markten presteerden minder goed dan vorig jaar.

Uitgeverij Wolters Kluwers. Foto Lex van Lieshout/ ANP

Wetenschappelijke uitgeverij Wolters Kluwer heeft de omzet in de eerste negen maanden van 2016 licht zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch was er enige bron van zorg: het Nederlandse concern dat professionele informatie levert voor medici, juristen, belastingadviseurs en verzekeraars presteerde fors minder dan een jaar terug in belangrijke opkomende markten.

Uit de woensdag gepresenteerde resultaten lag de omzet lag 2 procent hoger dan in dezelfde periode in 2015, exclusief de zogeheten wisselkoerseffecten. Met name op het gebied van digitale diensten en producten presteerde het bedrijf goed met een inkomstengroei van 5 procent. Bijna driekwart van de omzet kwam uit de digitale hoek.

Opkomende markten

Gekeken naar de afzonderlijke (geografische) markten waarop de uitgeverij actief is, valt met name de prestatie in de opkomende gebieden (die 8 procent van de totale omzet bepalen) op. De omzetgroei daar bleef steken op 2 procent, tegenover 6 procent in de eerste negen maanden van het voorgaande jaar. Dat komt vooral door zwakke prestaties op het gebied van informatie voor accountants in Brazilië en delen van Azië.

Ook in Noord-Amerika - goed voor 61 procent van alle inkomsten - nam de omzetgroei af van 5 naar 3 procent. Voor Europa (31 procent van de omzet) werd een daling in de inkomsten met 1 procent vorig jaar omgebogen naar een stijging van 1 procent in de eerste negen maanden van 2016.

Voor geheel 2016 verwacht het bedrijf uit te komen op een operationale winstmarge van 21,5 tot 22 procent. Bovendien maakte het woensdag melding van de aanstaande aanstelling van twee nieuwe leden van de raad van commissarissen (rvc). Frans Cremers, momenteel voorzitter van de raad van toezicht van SBM Offshore, moet Peter Wakkie opvolgen als de voorzitter van de rvc van Wolters Kluwer. Ann Ziegler volgt Len Forman op.

Beurskoers Wolters Kluwer loopt terug

Aandeelhouders reageerden teleurgesteld op de resulaten van Wolters Kluwer. De beurskoers van het bedrijf zakt kort na opening van de handelsdag in, maar krabbelde gedurende de ochtend weer wat op. Rond half twaalf was een aandeel 5 procent minder waard dan bij het slot dinsdag.

    • Jorg Leijten