‘Radicale imam werkt al een jaar in Veenendaal’

De Marokkaanse-Nederlandse imam El Alami Amaouch werd vorig week door België uitgezet naar Nederland.

Foto screenshot RTL

De omstreden Marokkaanse-Nederlandse imam El Alami Amaouch, die vorige week door België werd uitgezet naar Nederland, blijkt al een jaar in Veenendaal te prediken. Dat meldt de regionale krant De Gelderlander.

De 49-jarige Marokkaans-Nederlandse imam baarde opzien door in een preek te smeken tot Allah om de Marokkaanse dichter Ahmed Assid, die kritisch is op de islam, de “tong en benen af te snijden”.

Politie vorig jaar getipt

Volgens De Gelderlander werd de politie getipt over de imam, beter bekend als ‘Sjeik Alami’. Hij zou op meerdere plekken in Veenendaal lezingen hebben gegeven. De politie deed niets met deze melding. Alami zou zich in het Utrechtse dorp ophouden vanwege familie die daar woont. In dezelfde tijd werkte België aan zijn uitzetting.

Nadat Alami vorige week vrijdag werd uitgezet naar Nederland liet een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan NRC nog weten dat Nederland de imam niet kan tegenhouden.

“In het algemeen geldt dat Nederlanders de toegang tot Nederland niet kan worden ontzegd. Uiteraard houden we de komst van betrokkene scherp in de gaten.”

Het ministerie vermeldde niet dat de omstreden imam al meer dan een jaar in Veenendaal actief was. Het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten dat ze bekend zijn met het feit dat de imam regelmatig in Nederland wordt gesignaleerd. Hij wordt “aangehouden, wanneer hij strafbare feiten pleegt”.

“Gif voor onze moslimjongeren”

De Belgische staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie noemde Alami “een gif voor onze moslimjongeren. Hij verheerlijkt terrorisme.” De omstreden imam woont in de buurt van Verviers, een stad dat bekendstaat als een belangrijke ontmoetingsplaats voor Belgische jihadisten. In januari vorig jaar werden hier twee jihadisten gedood bij een politie-inval. Veel volgelingen van Alami zouden zijn geradicaliseerd en naar Syrië zijn afgereisd.

In juli 2015 gaf Francken aan dat Nederland de mogelijkheid onderzocht om de radicale imam ook uit Nederland te weren. Een woordvoerder van het kabinet liet toen weten dat het “voorstander” is “van elke mogelijkheid om te voorkomen dat radicale predikers hun boodschap uitdragen”.