Olieplatformbouwer Heerema schrapt ruim helft banen

Er komen te weinig opdrachten binnen om de medewerkers op de werven aan het werk te houden, zegt het bedrijf.

Archiefbeeld. Het bovenste deel van een olieplatform verlaat de werf in Zwijndrecht.
Archiefbeeld. Het bovenste deel van een olieplatform verlaat de werf in Zwijndrecht. Foto Robin Utrecht / ANP

Offshorebedrijf Heerema uit Zwijndrecht schrapt ruim de helft van de arbeidsplaatsen. Reden is dat het bedrijf door de ongunstige omstandigheden op de olie- en gasmarkt minder opdrachten krijgt. In Nederland verdwijnen 350 van de ruim 500 banen. In het buitenland worden nog eens honderd functies geschrapt.

Heerema bouwt olie- en gasplatforms in Zwijndrecht, Vlissingen, Engeland en Polen. Bij al die werven en op het hoofdkantoor verdwijnen banen. Wanneer dat zal gebeuren, hangt af van de lopende opdrachten. De eerste banen worden in mei geschrapt op het hoofdkantoor. Gedwongen ontslagen acht Heerema onvermijdelijk. In totaal heeft het bedrijf 770 werknemers.

Vier werven

Het aantal opdrachten is sterk teruggelopen. Toch wil Heerema alle vier de werven open houden, omdat ieder van de productielocaties zijn eigen specialismen heeft, laat een woordvoerder weten. “We gaan op een lagere capaciteit werken.” De komende vijf jaar verwacht Heerema niet dat de vraag zal aantrekken.

Lees meer over de problemen voor de oliesector: Niemand wil aan de kraan draaien

Olie- en gasproducenten hebben door de lage olieprijs en andere ongunstige marktomstandigheden stevig moeten bezuinigen. Er is voor 1.000 miljard aan nieuwe investeringen geschrapt, ten koste van vele tienduizenden banen. Heerema zegt ook last te hebben van de “ongunstige contractomstandigheden” op de markt voor windmolens, waarvoor het bedrijf onder meer transformatorplatforms bouwt.