Offensief tegen IS

Iraakse leger trekt buitenwijk Mosul binnen

Speciale eenheden van het Iraakse leger zijn dinsdag de buitenwijken van Mosul binnengetrokken. Het is de eerste keer dat regeringstroepen terug zijn in Mosul sinds de tweede grootste stad van Irak in 2014 onder de voet gelopen werd door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Speciale eenheden rukten dinsdag op naar Gogjali, een wijk op de rand van het platteland en de stadsgrens. Later lanceerden ze een offensief in de stedelijke districten Karama en Kukjali. Ondanks fel verzet van IS-strijders wisten de regeringstroepen onder meer een kantoor van de staatstelevisie in te nemen.

„We hebben de frontlinie van het centrum van Mosul gebroken”, verklaarde een woordvoerder van de contraterreurdienst. „We hebben belangrijk gebied bevrijd dat de voornaamste toegangsweg is tot Mosul vanuit het oosten.”

Een zandstorm maakte dinsdag abrupt een einde aan de strijd in Mosul. Voor vandaag zijn er geen operaties gepland omdat zware bewolking het zicht voor vliegtuigen en drones beperkt. Die spelen een belangrijke rol in het strijdplan. Analisten verwachten weken van moeizame gevechten in de stad. (AP, Reuters)