Mogelijk nazi-kunst in collectie van Dr. Oetker

Het bedrijf heeft contact opgenomen met de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaren.

Logo van Dr. Oetker.
Logo van Dr. Oetker. Foto Koen Suyk / ANP

Het Oetker-concern, bekend van bakproducten, toetjes en muesli, heeft vier werken in de kunstcollectie van het bedrijf gevonden die mogelijk zijn gestolen door de nazi’s.

Het bedrijf heeft contact opgenomen met de erfgenamen van de originele, joodse eigenaren, meldt The Art Newspaper. Het hoopt de komende weken tot overeenstemming te komen met de betreffende erfgenamen, aldus een woordvoerder.

Band met de nazi’s

De kunstcollectie van het Duitse familiebedrijf Dr Oetker omvat enkele honderden schilderijen, zilverwerk en porselein. Veel daarvan is in de jaren ’50 van de vorige eeuw verworven door Rudolf-August Oetker. Over hem verscheen in 2013 het boek Dr Oetker und der Nationalsozialismus, dat vertelde over zijn band met de nazi’s. Rudolf-August Oetker (1916-2007) zou zich hebben aangemeld bij de Waffen-SS, zijn bedrijf steunde de nazi’s.

Het boek over hem was een initiatief van de familie zelf, nadat zoon August daar de leiding had overgenomen. Rudolf-August Oetker wilde tijdens zijn leven geen onderzoek naar zijn verleden, en weigerde te praten over de oorlog. In 2015 schakelde het Oetker-concern een onderzoeker in, om te kijken naar de herkomst van (delen van) de kunstcollectie. „Ons doel is na te gaan of werken in de collectie oorspronkelijk in bezit waren van mensen die zijn vervolgd door de nazi’s”, liet Dr Oetker indertijd weten in een verklaring.

Het bedrijf wil niet zeggen welke vier, mogelijk gestolen werken nu zijn gevonden. De kunstcollectie van het Oetker-concern wordt privé gehouden, er zijn zelden bruiklenen voor exposities.