Luchtsirenes verdwijnen vanaf 2020

Over drie jaar worden de luchtsirenepalen ontmanteld.

Een controlebericht van NL-Alert.
Een controlebericht van NL-Alert. Stephan van den Bos/ANP

De luchtsirenes die elke eerste maandag van de maand getest worden, verdwijnen per 1 januari 2020. Dat heeft minister Ard van der Steur tegen de Tweede Kamer gezegd. Het was al sinds 2015 bekend dat de sirenes op termijn zouden worden uitgeschakeld, maar de precieze datum was nog onbekend.

De reden voor het afschaffen van de sirenes is het toenemende aantal alternatieve alarmmethoden. Zo kan er bij grote rampen alarm worden geslagen via onder meer calamiteitenzenders, geluidswagens, sms-systeem NL-Alert en sociale media. “Het grote voordeel is dat deze ook gebruikt kunnen worden om een gericht handelingsperspectief te bieden. Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen”, aldus een verklaring van het ministerie.

Er zou nog onderzoek worden gedaan naar de beste manier om “specifieke doelgroepen” beter te bedienen, “bijvoorbeeld door NL-Alert via vaste telefonie te verspreiden”. De sirenepalen worden in 2020 ontmanteld.

WAS

Het zogenaamde Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) werd in 1997 opgeleverd en in 2006 afgerond. Het systeem werd ontwikkeld naar aanleiding van de ramp in Tsjernobyl. Een commissie adviseerde toen dat er een systeem moest komen waarmee de bevolking snel gewaarschuwd zou kunnen worden. De bedoeling is dat mensen bij het horen van een WAS-sirene naar binnengaan.

Momenteel heeft Nederland 4.283 WAS-palen. Ze worden elke maand stipt om 12.00 uur getest op de eerste maandag van de maand, behalve op feestdagen en bij speciale gebeurtenissen. Het signaal duurt 1 minuut en 26 seconden.