‘Nederlandse schilders maakten de beste emoji’

Twee Amerikanen bouwden een app waarmee je gezichten uit schilderijen van de Nederlandse Renaissance als emoji kunt sturen.

Een emoji is handig om een gevoel mee uit te drukken. Om in een smsje of appje iets duidelijk te maken dat je met woorden niet kunt zeggen. Maar zijn ze ook geraffineerd? Weten ze wel de nuance van de menselijke conditie precies uit te drukken?

Matig, vond de Amerikaanse schrijfster en kunstenaar Molly Young. Ze besloot er iets op te bedenken. Want wie weet menselijke emoties nou beter weer te geven dan oud-Hollandse kunstenaars? Dus bouwde Young samen met haar vriend Teddy Blanks de nieuwe iOs-app Rejoinders, waarmee je gezichten uit schilderijen van de Nederlandse en Vlaamse Renaissance als emoji naar je vrienden kunt sturen.

Tekst loopt door onder afbeelding.
rejoinders-1

Iedereen die wel eens in het Rijksmuseum is geweest zal sommige emoji herkennen. Bijvoorbeeld het portret van een Afrikaanse man van Jan Jansz Mostaert. Of het zelfportret van Jacob Cornelisz van Oostsanen.

Via email vertelt Young dat haar voorliefde voor de schilderijen twee jaar geleden ontstond.

Ik scrollde door een veiling van schilderijen van de oude meesters op de website van Sothebys. Daar werd ik gegrepen door een portret van een kind door een Vlaamse kunstenaar uit de zestiende eeuw. Het is een ietwat naargeestig portret, maar ik raakte geobsedeerd door dit kleine ventje: hij kijkt sluw, verontrustend. Je blijft naar hem kijken. Het schilderij werd bij de veiling niet verkocht, maar via een achterdeur dealtje met de verkoper kon ik het toch kopen. Tegenwoordig hangt ie in mijn slaapkamer en staart hij me aan terwijl ik slaap. Ik noem hem: babyman.

Tekst loopt door onder afbeelding.

'Babyman': het schilderij waardoor Young gegrepen werd.

‘Babyman’: het schilderij waardoor Young gegrepen werd.

Vanaf dat moment groeide haar liefde voor oud-Nederlandse schilderijen, juist ook die van minder bekende schilders. Van haar favoriete schilderijen knipte ze de hoofden digitaal uit en legde een collectie aan. Onlangs besloten Young en haar vriend hun verzameling om te zetten in een set stickers voor de berichtenapp van de iPhone. Young: “Iedereen verdient het om drie eeuwen kunstgeschiedenis binnen handbereik te hebben.”

Tekst loopt door onder afbeelding.
knip

In Nederland of Vlaanderen waren de twee nog nooit, maar Young kan niet wachten binnenkort naar Amsterdam af te reizen om sommige emoji in het echt te komen bewonderen. Volgens Young zijn het juist de schilderijen uit de Lage Landen die geschikt zijn voor emoji-gebruik. “Laten we eerlijk zijn: de Nederlanders waren het bekwaamst in het weergeven van het hele menselijke emotionele spectrum. Van Rogier van der Weyden tot Frans Hals tot Rembrandt, ze legden ze elke mogelijke conditie vast: wanhoop, overmoed, verdriet, dronkenschap, boosaardigheid, frivoliteit, en ga zo maar door.”

Young denkt overigens dat de emoji bij uitstek gebruikt kunnen worden voor een partijtje sexting. “Deze kleine man is dan de equivalent van de aubergine.”

naughty

    • Clara van de Wiel