Opinie

    • Margot Poll

Boer Arno Meijerman zingt protestlied tegen fosfaatbeleid

„We weten niet waar we aan toe zijn. Het gaat over onze koeien.”

Waarom heb je een protestlied geschreven?

„Omdat ik iets wilde doen in navolging van de laarzenactie van Geert Stevens (de boer die uit boosheid zijn laars naar staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stuurde en andere boeren opriep dat ook te doen, red.). We zijn boos over het fosfaatrechtenstelsel dat in Brussel niet goed is verdedigd, waardoor wij niet weten waar we aan toe zijn. Voor de leek: het gaat over de hoeveelheid mest die wij op het land mogen hebben. Het gaat over onze koeien.”

En dan grijpt de boer naar zijn gitaar?

„Nou, ik ben eigenlijk drummer in een coverband, maar ik kan ook wel een beetje gitaar spelen. Dit is de eerste keer dat ik zelf een lied heb geschreven en gecomponeerd. Met een collega-boer heb ik het opgenomen. Het is ons aandeel in het protest; door muziek bereik je mensen.”

Jullie eigen opname werd op Facebook al meer dan 33.000 keer bekeken. Het staat op YouTube. Jullie mochten het protestlied gisteravond zelfs zingen bij het overleg tussen de boeren en de staatssecretaris. Genoeg mensen bereikt?

„We zijn totaal overdonderd. Aan de reacties is te merken dat het mensen echt raakt. Dat heeft, denk ik, ook te maken met het feit dat het financieel heel lastig was afgelopen zomer. De melkprijs was heel erg laag. Boeren hebben echt de eindjes aan elkaar moeten knopen.”

Wat zijn de mooiste regels uit het lied?

„Natuur en ondernemerschap gaan prima hand in hand Regels die zijn nodig, ook al zijn ze onaangenaam Maar onzekerheid is de dolk in de rug van het boerenbestaan.”

Hoor ik nu koeien op de achtergrond?

„Ja, ik sta in de stal. Daar heb ik overigens ook deze zinnen bedacht. Want je bent voortdurend aan het piekeren en dan is zingen een prettige uitlaatklep.”

    • Margot Poll