KLM spant kort geding aan om overleg af te dwingen

Luchtvaart

De vakbonden van het cabinepersoneel zetten hun acties voort. KLM pikt de hardere acties niet en stapt naar de rechter.

KLM spant vrijdag een kort geding aan om een overleg met het cabinepersoneel af te dwingen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag bekendgemaakt. KLM had de vakbonden van het cabinepersoneel opgeroepen om te overleggen, zoals dat in de cao is verplicht, voordat er tot verdere acties wordt overgegaan. Woensdag liet FNV Cabine in een brief weten daar geen gehoor aan te geven. Daarom stapt de luchtvaartmaatschappij naar de rechter. FNV Cabine blijft bij het standpunt pas met KLM te willen praten als die de bezetting op lange vluchten weer naar het oude peil opvoert.

Donderdag voert cabinepersoneel van KLM opnieuw actie tegen de inperking van het aantal bemanningsleden op intercontinentale vluchten. Op die vluchten zet KLM sinds afgelopen zondag een steward(ess) minder in. Voorafgaand aan elke van Schiphol vertrekkende vlucht leggen stewards en stewardessen donderdag dertig minuten het werk stil. Dit weekend vonden deze acties al eerder plaats. De bonden hebben voor volgende week ook werkonderbrekingen van zestig minuten gepland.

„Wij proberen al sinds oktober 2015 met de bonden in gesprek te komen'', reageerde directeur personeelszaken Aart Slagt woensdag tegenover persbureau ANP. „Maar dat lukt steeds niet. En nu voeren ze actie over de ruggen van onze passagiers.”

Zolang de bonden zich zouden beperken tot stiptheidsacties en korte werkonderbrekingen was volgens Slagt de schade nog te overzien. De hardere acties vanaf donderdag, met werkonderbrekingen van een half uur en langer, zijn voor KLM onacceptabel. „Dit raakt écht de uitvoering van vluchten en onze passagiers.” Slagt benadrukt dat de gang naar de rechter geen onderdeel is van het onderhandelingsspel. „Het gaat om de toekomst van het bedrijf en de werkgelegenheid. We lopen op te veel gebieden achter op onze concurrenten.” Hij bestrijdt dat KLM alleen uit is op versobering. „Wij zijn ook bereid te praten over een betere winstdeling, baangaranties en scholingsmogelijkheden.” Ook de pensioendiscussie die tot dusver overleg in de weg stond, kan wat Slagt betreft worden besproken.