KLM naar de rechter om overleg af te dwingen

Met een kort geding wil KLM de bonden dwingen terug naar de overlegtafel te komen.

FNV deelt flyers uit bij de ingang van het bemanningscentrum. Foto: ANP KOEN VAN WEEL

KLM spant een kort geding aan om een overleg met het cabinepersoneel af te dwingen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag bekend gemaakt op haar eigen site.

Lees ook: Het moeizame huwelijk van Air France en KLM wordt geteisterd door ruzies

KLM riep de cabinebonden dinsdag op de in de cao vastgelegde ‘overlegverplichting’ na te komen, voordat tot verdere acties wordt overgegaan. Woensdag liet FNV Cabine in een brief weten daar geen gehoor aan te geven. Daarom stapt de luchtvaartmaatschappij nu naar de rechter. FNV Cabine gaf dinsdagavond aan pas met KLM te willen praten als die de bezetting op lange vluchten weer naar het oude peil opvoert. Dat standpunt herhaalde de vakbond woensdag. Vakbond VNC zit nog in overleg en komt na 17:00 met een eigen verklaring.

Lees ook: ‘Het KLM-gevoel gaat verloren’

Het kort geding dient vrijdag, waardoor de voor donderdag geplande acties van de bonden sowieso doorgaan. Donderdag voert cabinepersoneel van KLM opnieuw actie tegen de inperking van het aantal bemanningsleden op intercontinentale vluchten. Op lange vluchten wil KLM een steward(ess) minder inzetten dan voorheen. Voorafgaand aan elke van Schiphol vertrekkende vlucht leggen stewards en stewardessen donderdag dertig minuten het werk stil. Dit weekend vonden deze acties al eerder plaats. De bonden hebben voor volgende week ook werkonderbrekingen van zestig minuten gepland.

    • Clara van de Wiel