Bono is ‘Vrouw van het jaar’

Bono is de eerste man die de titel krijgt uitgereikt door Glamour Magazine.

U2-zanger Bono is door Glamour Magazine tot ‘Vrouw van het jaar’ gekozen. De titel gaat voor het eerst in de geschiedenis van het blad naar een man. Glamour koos Bono wegens zijn inzet voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Zijn meest recente campagne, Poverty Is Sexist, wil vrouwen in arme landen helpen aan toegang tot voedsel, schoon water, educatie en gezondheidszorg, maar ook aan meer rechten en bescherming tegen seksueel geweld.

Bono zei dat hij, toen hij hoorde dat hij de prijs kreeg, Ali Hewson had gebeld, die al 34 jaar zijn vrouw is, om haar te vragen of hij die wel verdiende. „Ze was daar niet zeker van, ze zei dat ik nog werk te verzetten had.” Zelf wist hij het wel zeker: hij had de prijs niet verdiend.

Mannen verantwoordelijk voor het probleem

Volgens Bono „zijn mannen grotendeels verantwoordelijk voor het probleem, dus moeten we betrokken zijn bij de oplossingen”. Maar: ,,Ik ben dankbaar voor deze prijs, omdat de uitreiking mij de gelegenheid biedt te zeggen dat de strijd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen niet kan worden gewonnen als mannen niet meedoen.”

In Glamour zei Belinda Gates, Vrouw van het jaar 2013, over Bono: ,,Hij is een van de meest uitgesproken en effectieve pleitbezorgers van vrouwen en meisjes die ik ken. Als activist zet hij zijn vaardigheden in om wereldwijd mensen te laten praten over het feit dat extreme armoede pas kan stoppen als vrouwen en meisjes meer macht krijgen.”

Een interview met Bono over zijn campagne tegen seksisme.

    • Gretha Pama