Keniaanse troepen uit Zuid-Soedan na hard VN-rapport

Blauwhelmen faalden bij het beschermen van burgers, wees een onderzoek uit. Daarop werd de Keniaanse commandant ontslagen.

Blauwhelmen en een Zuid-Soedanese vrouw nabij hoofdstad Juba. Foto Albert Gonzalez Farran / AFP

Kenia wil niet langer deel uitmaken van de VN-vredesmissie in Zuid-Soedan. Het land trekt zijn troepen terug, zo maakte het dinsdag bekend, meldt persbureau Reuters.

Dinsdag werd de commandant van vredesmissie UNMISS - een Keniaan - ontslagen. Een keihard VN-rapport oordeelde dat de vredesmacht had gefaald bij het beschermen van burgers toen er in juli gevechten uitbraken tussen regeringstroepen van president Salva Kiir en milities van toenmalig vicepresident Riek Machar.

Onder meer een VN-kamp met 27.000 vluchtelingen en een hotel in hoofdstad Juba op anderhalve kilometer afstand van de VN-basis werden aangevallen. Daarbij werden burgers verkracht, mishandeld en vermoord. In drie dagen kwamen 73 mensen om, onder wie twintig die hun toevlucht hadden gezocht in een VN-kamp.

Lees ook: Verkracht voor de ogen van VN-soldaten

Systematisch

In een verklaring zegt Kenia dat de beslissing om commandant Ondieki te ontslaan niet op een transparante manier tot stand is gekomen. De onmacht van de blauwhelmen in Zuid-Soedan zou te wijten zijn aan de VN-afdeling die de vredesmissies coördineert. “De VN-missie lijdt onder fundamenteel structureel en systematisch disfunctioneren.”

Het land heeft er geen vertrouwen in dat de VN de problemen van de missie op een goede manier aanpakt en wil ondanks een voorstel van de VN geen nieuwe commandant nomineren. Het besluit van Kenia betekent ook dat er geen troepen worden geleverd voor een extra troepenmacht van 4.000 blauwhelmen.

Risicomijdend

Er is met enige regelmaat kritiek op de vredesmissie waar 12.000 militairen, onder wie 1.000 Kenianen, aan mee doen. Als er gevechten uitbreken, grijpen ze zelden in. Hun VN-mandaat staat dat wel toe.

In het rapport over het optreden bij de aanvallen in juli staat dat de troepenmacht meerdere hulpverzoeken in de wind sloeg. De leiding was ineffectief en de militairen vertoonden risicomijdend gedrag. De troepenmacht, met naast Kenianen onder meer Chinezen, Indiërs, Ethiopiërs en Nepalezen, kreeg van de leiding vaak tegenstrijdige bevelen.

    • Joram Bolle