Ivoorkust stemt voor nieuwe, omstreden, grondwet

De oppositie in het Afrikaanse land boycotte de volksraadpleging die bedoeld zou zijn om de macht van president Ouattara te vergroten.

Het hoofd van de kiescommissie, Youssouf Bakayoko, maakt de uitslag van het referendum over de nieuwe grondwet bekend. Foto Sia Kambou/ AFP

Ivoorkust heeft afgelopen weekend voor een nieuwe grondwet gestemd. Een overgrote meerderheid van de stemmers sprak zich in een referendum uit vóór een nieuwe constitutie, meldt Reuters. Dat komt niet als verrassing: het referendum werd door de oppositie in het Afrikaanse land geboycot.

Hoewel ruim 93 procent van de stemmers vóór de nieuwe grondwet was, vallen er vraagtekens te zetten bij de legitimiteit van de uitslag. Slechts 42 procent van de stemgerechtigden kwam afgelopen weekend ook daadwerkelijk naar de stembureaus, zo liet de onafhankelijke kiescommissie weten. Volgens oppositiepartij FPI, van ex-president Laurant Gbagbo lag deze in werkelijkheid onder de 10 procent. Er was vooraf geen opkomstdrempel afgekondigd.

Twistpunt

De boycot werd ingegeven door oppositieleiders in het Afrikaanse land. Zij vinden het referendum een volgende poging van president Alassane Ouattara om zijn greep op de politiek te verstevigen. Twistpunt is een paragraaf uit de nieuwe grondwet waarin wordt gesteld dat slechts één van de ouders van presidentskandidaten uit Ivoorkust moet komen. In de vorige grondwet ging het nog om beide ouders.

De wijziging zou Ouattara bevoordelen, daar zijn familie uit het grensgebied met Burkina Faso en Mali. Volgens de president was de huidige constitutie, die werd opgesteld na een militaire coup in 1999, bedoeld om hem tegen te werken.

Een andere wijziging is dat in de toekomst de grondwet kan worden aangepast zonder dat daar een volksraadpleging voor nodig is en er een tweederde meerderheid voor moet zijn in het parlement. Ouattara heeft momenteel geen meerderheid in het politieke orgaan. Het constitutionele hof in het land moet de uitslag nog geldig verklaren.

Onlusten

Dit weekend braken onlusten uit bij meer dan honderd stembureaus. Aanhangers van de oppositie zijn het niet eens met het referendum: zij vermoeden dat de stemming doorgestoken kaart is en riepen op de stemprocedure te verstoren.

    • Jorg Leijten
    • Etienne Verschuren