Het gaat eigenlijk vanzelf voor Jameszoo

Jameszoo Hij kon naar het conservatorium, maar ging niet. Nu werkt hij met elektronica-grootheden als Flying Lotus en Thundercat.

©

Een week voor het interview stond hij nog te boogschieten met een virtual reality bril op zijn hoofd bij beatproducer Flying Lotus thuis in Los Angeles. Daarna gingen ze met diens beste vriend Thundercat – bassist van onder meer Erykah Badu – bowlen. „Eigenlijk ken ik al die boykes wel”, zegt Mitchel van Dinther (23) lachend met een zachte g en een dikke laag zelfspot in Den Bosch. „Ouwe jongens krentenbrood.”

Van Dinther, alias Jameszoo, heeft twee eigenschappen die hem ver gaan brengen in de muziekindustrie: een diepgravende belangstelling voor muziek en een bijna ongezonde dosis bravoure. Hij was in Los Angeles om na te denken over de opvolger van zijn plaat Fool die afgelopen jaar uitkwam op het label Brainfeeder van hiphop/dance producer Steven ‘Flying Lotus’ Ellison.

Fool is een funky en opwindende kruisbestuiving tussen elektronische muziek en jazz met heftige uitspattingen van koperblazers, geluid van opwindmechanieken en vette baslijnen. Dit weekend begint Jameszoo zijn Europese tour in Eindhoven en thuisstad Den Bosch en draait hij plaatjes op het nieuwe MTV REC-festival in Rotterdam.

We lopen langs een studio waarin hij aan zijn volgende album gaat werken, met pre-modulaire synthesizers. Het zijn apparaten die in de jaren 50 door pioniers in de elektronische muziek én door wetenschappers werden gebruikt. „Het geluid is heel stabiel en het frequentiebereik is groter. Niet alles zit in het hoorbare spectrum dus je kan het signaal ook nog visueel maken via een oscilloscoop”, vertelt Van Dinther.

Experiment is essentieel, voor de jonge producer uit Den Bosch. Hij nam verschillende geluiden op locatie op, en bedacht zelf instrumenten voor Fool. Voor het nummer Wrong gebruikte hij visdraad die hij met wax insmeerde om zwevende tonen te creëren, en een versterkte triangel die klinkt als een synthesizer. Van Dinther: „Er zijn bijna geen spontane momenten op die plaat, alles is compleet doordacht. Ik heb niks opgenomen met de hele band, alleen individuele partijen waarmee ik dan later een track in elkaar heb gezet.”

Conservatorium

Na het maken van twee ep’s werd hij aangenomen op het conservatorium in Den Haag, maar hij is nooit gegaan. „Ik was lekker eigenwijs, het ging eigenlijk wel vanzelf.” Toen hij werd geselecteerd voor de Red Bull Music Academy in New York werd de basis gelegd voor het contact met Flying Lotus. „Ik was met toetsenist August Rosenbaum aan het werk. Thundercat zat te bassen. Lotus kwam binnenlopen. Hij bleef een tijdje zitten, maar zei niets. Die avond was hij op een feestje en riep hij wat in mijn oor. Volgens mij was hij enthousiast, maar ik verstond hem niet. Na drie keer vragen ‘Wat zeg je?’ dacht ik: het moet niet zo’n gesprek worden waarbij je elkaar maar niet verstaat. ‘Thanks man’, antwoordde ik toen.”

Nadat in 2014 deze eerst connectie met het label Brainfeeder werd gelegd, volgde radiostilte. Van Dinther maakte hij het album Fool op eigen kracht, zonder platendeal op zak, zodat hij zijn creatieve vrijheid behield. Pas toen het bijna af was zocht hij opnieuw contact met het label van Flying Lotus.

Knutselaar

De autodidact werkte samen met door de wol geverfde muzikanten als sambaveteraan Arthur Verocai en jazz-pianist Steve Kuhn. Die ging hij op de bonnefooi opzoeken. Hij vloog uit Texas, waar hij op festival South by Southwest stond, naar New York.

Van Dinther ontmoette Kuhn na wat mails heen en weer in de Jazz Standard bar. „Ga maar zitten, vertel maar, zei Kuhn. Wat moet je zeggen tegen iemand die met John Coltrane heeft gespeeld? ‘Ik zou graag met je willen werken, ik wil gewoon opnemen’, zei ik. Daarvan was hij natuurlijk niet onder de indruk.” Maar het lukte en Van Dinther ging weg met een opname die op het album is gebruikt in het nummer The Zoo.

Tijdens de tour zingt Van Dinther Kuhns zangpartijen zelf. Toch noemt hij zichzelf nog steeds geen muzikant. „Ik ben meer een knutselaar. Ik houd gewoon niet van pretenties.”

Jameszoo draait morgen op het REC- festival in Rotterdam (4/11). Meer tourdata: facebook.com/Jameszoomitchel
    • Rolinde Hoorntje