De Thuiskok: Gepocheerde kabeljauw

0311CUL_THUISKOK

Hier in Nederland doen we niet liever dan kabeljauw bakken, grillen of frituren en dan opeten met een lekker vette saus. Bij dit recept lijkt alleen de saus in de verste verte op de Nederlandse variant. De Fransen pocheren de kabeljauw liever, om hem vervolgens met kokkels en een sausje van crème fraîche, peper en witte wijn te serveren.

Verhit de olijfolie in een ruime pan. Voeg de schelpen, ui, knoflook, bleekselderij en het laurierblad toe als de olie heet is. Draai het vuur iets omlaag, plaats een deksel op de pan en schud alles heen en weer.

Na een paar minuten gaan de schelpen open. Voeg naar smaak peper toe en blus af met de wijn. Laat het geheel nog een paar minuten sudderen. Schenk de inhoud van de pan door een zeef en bewaar het kookvocht. Vis alle volle, geopende schelpen en losse schelpdiertjes eruit. Gooi de schelpen die niet geopend zijn weg!

Verwarm het kookvocht op laag vuur, doe de kabeljauwfilets erin en laat ze circa 8 minuten zachtjes garen met het deksel op de pan. De kabeljauw is gaar als hij nog net niet uit elkaar valt. Neem de vis uit de pan.

Roer de crème fraîche met een garde door het kookvocht en laat het inkoken tot een dikke saus. Proef en breng op smaak met peper. Voeg de schelpen toe aan de saus. Schenk de saus voor het serveren over de kabeljauw.