Gawker schikt voor 31 miljoen met Hulk Hogan

Een rechter besloot dat Gawker 140 miljoen dollar moest betalen na het plaatsen van een sekstape van Hogan. De site ging daarom failliet.

Hulk Hogan in de rechtbank in Florida.
Hulk Hogan in de rechtbank in Florida. Foto Scott Keeler / AP

Mediabedrijf Gawker heeft een schikking van 31 miljoen dollar getroffen met voormalig worstelaar Hulk Hogan. Dat meldt persbureau AP.

Een rechtbank in Florida veroordeelde Gawker eerder dit jaar nog tot het betalen van een schadevergoeding van 140 miljoen dollar, voor het in 2012 plaatsen van een video waarop te zien is dat Hogan seks heeft met de vrouw van een vriend. Als gevolg van die uitspraak was Gawker genoodzaakt het faillissement aan te vragen.

In augustus kocht de Spaanstalige mediagigant Univision Gawker Media. De website www.gawker.com bestaat nog, maar slechts als archief. Zustersites die onder Gawker Media vielen, zoals techsite Gizmodo en sportsite Deadspin, zijn onder Univision gewoon blijven functioneren. Als gawker.com ooit nog verkocht wordt, gaat 45 procent van de opbrengst naar Hogan.

Miljardair

Saillant aan de jarenlange rechtszaak van Hogan tegen Gawker was dat Hogan financieel werd bijgestaan door miljardair Peter Thiel, medeoprichter van PayPal en een van de eerste investeerders in Facebook.

Thiel was kwaad dat Valleywag, een inmiddels opgeheven site van Gawker, in 2007 had geschreven over zijn homoseksuele geaardheid. In The New York Times vertelde Thiel dat hij zijn advocaten opdracht had gegeven te zoeken naar rechtszaken tegen Gawker die hij kon steunen.

Lees ook over de strijd tussen Hogan, Thiel en Gawker: Worstelaar en miljardair breken roddelsite Gawker

Vanuit verschillende mediaorganisaties kwam dat Thiel op kritiek te staan. De strijd van Thiel zou de persvrijheid in gevaar brengen, omdat rijke mensen bij onwelgevallige berichtgeving net zo lang kunnen blijven procederen tot een medium het opgeeft. Thiel weerspreekt dat door te zeggen dat Gawker geen journalistiek bedreef.

‘Geen einde in zicht’

Vanwege de schikking moest Gawker-oprichter Nick Denton ook zijn persoonlijke faillissement aanvragen. In een blogpost laat hij weten dat hij de schikking als “een lastige vrede” ervaart:

“We hadden er vertrouwen in dat de schadevergoeding in hoger beroep lager zou uitvallen of helemaal zou worden geschrapt. [...] Maar een totale juridische oorlog met Thiel zou te veel gekost hebben en te veel mensen hebben beschadigd en er was geen einde in zicht.”