Franck Terner nieuwe directeur Air France

De benoeming komt in aanloop naar de presentatie van een toekomstplan van moederbedrijf Air France-KLM.

Foto Remko de Waal / ANP

Franck Terner, huidig vicepresident van de onderhoudsafdeling van Air France-KLM, wordt de nieuwe directeur van Air France. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag bekendgemaakt. De huidige Air France-baas Frédéric Gagey wordt financieel directeur bij moederbedrijf Air France-KLM.

Het bedrijf heeft de functies van bestuursvoorzitter en directeur van Air France uit elkaar gehaald. Topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM wordt tegelijkertijd ook voorzitter van Air France.

Twitter avatar markduursma Mark Duursma #KLM Vraag is nu: waarom komt er naast ceo een voorzitter bij #Airfrance, en wat is hun taakverdeling? Janaillac wil grote rol bij AF

Dat er veranderingen in de top van Air France zouden komen, is niet onverwacht. Er gingen al weken geruchten over de vervanging van Gagey. Gagey lag niet goed bij een groot deel van het personeel. Pas toen Janaillac in juni aantrad als topman van Air France-KLM kon een grote pilotenstaking in Frankrijk worden voorkomen.

De aankondiging van de machtswisseling komt in aanloop naar de presentatie van een toekomstplan van Air France-KLM, Trust Together. In Nederland wordt gevreesd dat Frankrijk door dat nieuwe plan veel macht naar zich toe trekt. Janaillac zou onder meer ook zitting willen nemen in de raad van commissarissen van KLM.

Lees ook over het toekomstplan: De drie ruzies van Air France-KLM

De Nederlandse maatschappij presteert beter dan Air France. Franse piloten willen dat het bedrijf daarom routes naar Frankrijk verlegt, zodat er een in hun ogen eerlijkere verdeling ontstaat. Topman Janaillac steekt het plan in als een herstart van het moeizame huwelijk tussen Air France en KLM.