Ricciardo pleit voor grindbakken

Daniel Ricciardo en Red Bull-teambaas Christian Horner willen dat veel van de geasfalteerde uitloopstroken naast de Formule 1-circuits verdwijnen. Ze zien daar graag grindbakken voor in de plaats komen.

De roep om iets te doen aan de uitloopstroken werd luider nadat Lewis Hamilton afgelopen zondag in de GP van Mexico vanuit pole de eerste bocht had gemist maar toch de leiding behield. In de slotfase van de race kreeg Max Verstappen wel vijf seconden tijdstraf voor een soortgelijk vergrijp. Een aantal rijders is van mening dat het tijd is de uitloopzones aan te pakken om te voorkomen dat dergelijke incidenten in de toekomst vaker voorkomen.

In gesprek met de website Motorsport zei coureur Ricciardo, teamgenoot van Verstappen dat ook hij veranderingen wil zien. „Ik ben fan van grindbakken, want dat is een duidelijke afscheiding. Zelfs als je op hoge snelheid door een grindbak rijdt, krijg je nog rotzooi in je radiatoren en stenen op je banden. Dat is al een straf op zich.” De straf bleef nu uit bij Hamilton. „Die eerste bocht van Lewis was naar mijn mening niet goed. Het was de eerste ronde, een cruciaal moment. Als je zo’n fout maakt, moet je daarvoor de tol betalen.”

De baas van de Formule 1, Bernie Ecclestone, kwam eerder met het idee van kleine muurtjes langs het circuit, om zo te voorkomen dat rijders het asfalt verlaten. Christian Horner, teambaas van de Red Bull-stal van Ricciardo en Verstappen, vindt dat te ver gaan. „Dat is het andere uiterste. Maar ik denk dat er goede argumenten zijn voor grindbakken. Wanneer je in het grind terechtkomt, verlies je veel tijd of lig je uit de race.”

Horner vindt dat het nu bij de uitloopstroken aankomt op de interpretatie van de regels door stewards. „Als er een grindbak ligt, betaal je de tol voor een fout. Zo eenvoudig is het.” (ANP)