Fed verhoogt de rente niet in aanloop naar verkiezingen

Voorafgaand aan het rentebesluit gingen veel marktkenners er al niet van uit dat de Amerikaanse centrale bank de rente zou wijzigen.

Fed-voorzitter Janet Yellen.
Fed-voorzitter Janet Yellen. Foto Saul Loeb / AFP

De Amerikaanse centrale bank houdt zijn rentetarief voor de geldmarkt voorlopig ongewijzigd. Volgens het bestuur van de Federal Reserve is de Amerikaanse economie nog niet klaar voor een verhoging, zo werd woensdagavond besloten tijdens een vergadering. Wel worden de argumenten om de rente te verhogen “steeds sterker”, vindt de Fed.

Voorafgaand aan het rentebesluit gingen veel marktkenners er al van uit dat de koepel van Amerikaanse centrale banken de rente op 0,25 tot 0,5 procent zou houden. Een verklaring daarvoor is dat Amerikanen nog geen week later naar de stembus gaan, zo schreef economieredacteur Maarten Schinkel vorige maand al:

“Met de verkiezingsdag van 8 november in het vooruitzicht kan elke stap van de Fed worden uitgelegd als een politiek statement.”

‘De signalen zijn goed’

In de verklaring die woensdag werd uitgegeven stelt het Fed-bestuur dat de economie gestaag blijft groeien en de Amerikaanse arbeidsmarkt steeds beter wordt. Ook verwacht de Fed dat de inflatie op termijn aantrekt naar de 2 procent, volgens de centrale bank het optimale niveau. Toch schrijft de Fed:

“Voorlopig [hebben we besloten] te wachten op nog iets meer bewijs voor aanhoudende vooruitgang richting onze doelstellingen.”

Van de twaalf leden in het Fed-bestuur stemden er woensdag twee vóór een renteverhoging, meldt Reuters. Vorige maand waren dat er nog drie. De verwachting is dat de Federal Reserve pas bij de achtste en laatste vergadering van dit jaar, halverwege december, aankondigt dat de rente omhoog gaat.

Lees ook: ‘Fed’ ziet opnieuw af van rentestap.