Door Anne Frank geschreven gedicht te koop

Haarlems veilinghuis

„Heel bijzonder dat na zoveel jaar nog een onbekend handschrift opduikt”, aldus het verraste Anne Frank Huis.

Het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper veilt op 23 november een handgeschreven en door Anne Frank ondertekend gedicht. De auteur van Het Achterhuis schreef het als twaalfjarige, vlak voordat ze in juli 1942 met haar familie onderdook.

Het gaat om een achtregelig poesiealbumvers voor ‘Cri-Cri’, dat is ondertekend met „Ter herinnering aan Anne Frank”. CriCri was de bijnaam van Christiane van Maarsen (1927-2006), de oudere zus van Jacqueline van Maarsen, klasgenoot en beste vriendin van Anne Frank.

Het Anne Frank Huis in Amsterdam is verrast door de vondst. „Heel bijzonder dat na zoveel jaar nog een onbekend handschrift opduikt”, zegt een woordvoerder. Het blad is niet aan het museum aangeboden. Volgens de woordvoerder zal het museum niet meebieden.

CriCri heeft het gedicht rond 1970 uit haar poesiealbum gescheurd en aan haar jongere zuster cadeau gedaan. In een door een notaris getekende brief bij het gedicht, schrijft Jacqueline dat haar zus niet zo aan het vers was gehecht, en dat zij daarom heeft besloten het nu te verkopen. Haar eigen poesiealbum, waarin Anne Frank ook een gedicht heeft geschreven, wil ze niet verkopen.

Het veilinghuis verwacht een opbrengst van zeker 30.000 euro. Autografen van Frank, die begin 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen overleed, zijn volgens het veilinghuis „extreem zeldzaam”. Slechts drie keer werd een tekst in haar eigen handschrift geveild. In mei bracht een boek met de sprookjes van Grimm, met de namen van Anne en haar zus Margot op het titelblad, 50.000 dollar (45.000 euro) op. Het Tweede Wereldoorlogmuseum in Boston was toen de koper.

Anne Frank heeft het gedicht waarschijnlijk overgeschreven. De eerste vier regels („Hebt ge uw werk niet goed gedaan,/ Kostbare tijd verloren,/ Grijp opnieuw de arbeid aan,/ Beter dan te voren”) vond het veilinghuis terug in een uit 1938 daterende bron.